Hlavní obsah

MMF: Růst české ekonomiky zpomalí méně, než se čekalo

Aktualizováno

Růst české ekonomiky letos zpomalí na 3,5 procenta z loňských 4,3 procenta, předpovídá Mezinárodní měnový fond (MMF). Letošní odhad se nicméně zlepšil z 2,6 procenta, která fond odhadoval loni v říjnu. MMF čeká, že v příštích letech poroste dosud rekordně nízká nezaměstnanost.

Foto: Pool, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

Na příští rok MMF počítá s dalším zpomalením růstu českého hrubého domácího produktu (HDP), a to na tři procenta. Měnový fond rovněž předpověděl, že míra nezaměstnanosti v Česku se letos zvýší na tři procenta z loňských 2,9 procenta. Na příští rok MMF počítá s jejím nárůstem na 3,2 procenta.

MMF je v odhadech vývoje tempa růstu české ekonomiky o něco pesimističtější než české ministerstvo financí. To minulý týden zlepšilo odhad růstu HDP na letošní rok na 3,6 procenta a na příští 3,3 procenta. V předchozí lednové prognóze ministerstvo odhadovalo růst HDP v letošním roce na 3,4 procenta a v příštím na 2,6 procenta.

Fond varoval před napětím v obchodních vztazích

Růst světové ekonomiky podle MMF v letošním roce zrychlí na 3,9 procenta, zatímco loni růst činil 3,8 procenta, což bylo nejprudší tempo od roku 2011.

Ekonomický poradce a ředitel výzkumu MMF Maurice Obstfeld nicméně varoval před zhoršujícími se dlouhodobými vyhlídkami světové ekonomiky. Poukázal mimo jiné na rizika spojená s vysokou úrovní zadlužení i rostoucím napětí v obchodních vztazích, které odstartovaly Spojené státy uvalením cel na dovoz hliníku a oceli.

Vyspělé země podle něj musejí řešit problémy spojené s pomalým růstem produktivity či se stárnutím populace. Rozvíjející se země závislé na exportu komodit budou muset diverzifikovat své ekonomiky, aby podpořily jejich budoucí růst.

Čína bude zpomalovat

MMF předpokládá, že růst americké ekonomiky v letošním roce zrychlí na 2,9 procenta z loňských 2,3 procenta. V příštím roce však podle fondu růst největší ekonomiky světa zpomalí na 2,7 procenta.

V eurozóně letos měnový fond počítá s nepatrným zrychlením růstu na 2,4 procenta z loňských 2,3 procenta. V příštím roce pak očekává pouze dvouprocentní růst.

Hospodářský růst v Číně letos podle fondu zpomalí na 6,6 procenta z loňských 6,9 procenta. Příští rok pak počítá s dalším zvolněním tempa růstu HDP Číny na 6,4 procenta.

Reklama

Související články

MMF uvolnil Ukrajině další miliardu dolarů

Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil uvolnění finanční pomoci Ukrajině ve výši jedné miliardy dolarů (25,4 miliardy Kč). Na svém facebookovém profilu to...

Výběr článků

Načítám