Hlavní obsah

Nezaměstnanost je nejnižší za 21 let

Novinky, bož
Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku klesla v březnu na 3,5 procenta z únorových 3,7 procenta, uvedl v úterý Úřad práce ČR (ÚP ČR). Zaměstnání hledalo 263 608 uchazečů, což je nejnižší únorová hodnota od roku 1997.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

„Letošní březnová hodnota je, pokud jde o počet uchazečů o zaměstnání, nejnižší od roku 1997, kdy tehdejší úřady práce hlásily 199 597 nezaměstnaných,“ upřesnila ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Nezaměstnanost mezi muži i ženami klesla na stejnou hodnotu, tedy 3,5 procenta. Dosud bývala nezaměstnanost žen o něco málo vyšší. Práci hledají nejčastěji uchazeči s nízkou kvalifikací, se základním, středním, středním odborným nebo nedokončeným vzděláním.

Přibylo i nabízených volných míst, zaměstnavatelé jich v březnu nabízeli přes 263 tisíc, ještě o měsíc dříve jich bylo 239 tisíc. Nejvíce shánějí pracovníky v dělnických a technických oborech.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

V březnu odešlo z evidence nezaměstnaných 50 tisíc lidí. „Řada jich našla uplatnění ve stavebnictví, v lázeňství, zemědělství, lesnictví, gastronomii nebo třeba v cestovním ruchu. A svou činnost obnovují i živnostníci, kteří dočasně přerušili své podnikání,“ uvedla Sadílková.

Nejvíce se s nezaměstnaností potýká Moravskoslezský kraj, kde dosahuje 5,4 procenta, a Ústecký kraj, kde se jedná o 5,2 procenta. Velmi nízká je naopak míra nezaměstnanosti v Praze, kde uchazeči o práci tvoří 2,2 procenta populace ve věku 15 až 64 let, a v Plzeňském kraji, kde je míra nezaměstnanosti o jeden procentní bod vyšší než v hlavním městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám