Hlavní obsah

Pracovníci Air France přitvrzují stávku, firma zruší třetinu letů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Protest zaměstnanců aerolinky Air France za zvýšení platů bude v sobotu pokračovat už pátým dnem stávky od poloviny února. Odbory a vedení společnosti ve čtvrtek opět nenašly společnou řeč a francouzského dopravce tak možná do konce dubna čeká ještě dalších šest stávkových dní. Každý takový podle webu deníku Le Figaro aerolinku přijde na 25 milionů eur (634 milionů korun).

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kvůli sobotní stávce očekává Air France zrušení 30 procent svého letového programu, což je o pět procent větší omezení, než jaké přinesly dosavadní výpadky. Nejvýrazněji mají být zasaženy středně dlouhé lety se startem nebo cílem na pařížském letišti Charles de Gaulle.

Vedení Air France odhadlo, že do práce v sobotu nepřijde 34 procent pilotů, 26,2 procenta palubního personálu a 18,7 procenta pozemního personálu. Nespokojení zaměstnanci požadují, aby se s nimi vedení podělilo o zisky z minulého roku a plošně zvýšilo platy o šest procent. Generální ředitel skupiny Air France-KLM Jean-Marc Janaillac se ale v pátek nechal slyšet, že navýšení mezd je v tuto chvíli nemyslitelné.

„Letos dosáhl růst platů v průměru 4,5 procenta. V těchto dnech není možné jít dále, ohrozilo by to šance Air France zůstat nadále velkou mezinárodní společností, kterou je,” řekl Janaillac v rozhovoru televizi RTL. Společnost prý musí myslet také na investice, které jí umožní nadále čelit konkurenci.

Podle předsedy odborového svazu pilotů Philippea Evaina poslal Janaillac svým vyjádřením „facku zaměstnancům”. Rozhovory o oboustranně přijatelném řešení ve čtvrtek večer opět ztroskotaly a obě strany se navzájem obvinily z jejich nabourání. V tuto chvíli jsou ohlášeny další stávky na 10., 11., 17., 18., 23. a 24 dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám