Hlavní obsah

Francii ochromí stávka na železnici a na letištích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francii zasáhne v pondělí další část plánované rozsáhlé stávky na železnici a na letištích. Nepojede až 20 procent vlaků a nepoletí až 25 procent letadel, napsala agentura DPA s odkazem na údaje státní železnice SNCF a letecké společnosti Air France. Zaměstnanci protestují proti zhoršeným pracovním podmínkám a také za vyšší mzdy.

Foto: Profimedia.cz

Vlak TGV na trase Marseille-Paříž

Článek

Akce má trvat dva dny, pak by se měl provoz vrátit na tři dny do normálu a poté by měla stávka opět pokračovat. Tímto způsobem by měly stávky trvat tři měsíce.

Neměl by jet každý pátý příměstský spoj, u rychlovlaků TGV a rychlíků to bude každý osmý. V případě mezinárodních linek bude dopad stávky ještě tvrdší, nepojede zhruba 75 procent souprav.

Společnost Air France oznámila, že zajistí provoz 70 procent mezinárodních spojů na dlouhé vzdálenosti a 67 procent do středně vzdálených destinací. Na vnitrostátních linkách by mělo fungovat 85 procent letadel.

Francouzská média upozorňují, že stávka zasáhne i další služby, například svoz odpadků či energetický sektor.

Reklama

Výběr článků

Načítám