Hlavní obsah

Evropská unie dostala výjimku z amerických cel

• Aktualizováno
Novinky, bož

Spojené státy vyjmou členské státy EU a dalších šest zemí ze zaváděných cel na dovoz oceli a hliníku. Podle agentury AFP to ve čtvrtek uvedl americký vládní zmocněnec pro obchod Robert Lighthizer. Vedle EU budou z opatření vyjmuty Austrálie, Argentina, Brazílie, Jižní Korea, Kanada a Mexiko.

Foto: China Daily, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Americký prezident Donald Trump podepsal výnos o uvalení cel na dovoz oceli ve výši 25 procent a hliníku ve výši 10 procent, která mají vstoupit v platnost v pátek. Výjimku nejprve přiznal Kanadě a Mexiku s tím, že další státy mohou následovat. [celá zpráva]

Trump se k tématu zatím sám nevyjádřil. Lighthizer však podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung je v otázkách obchodu pro prezidenta rádce s rozhodujícím vlivem. Mimo jiné Trumpa zastupuje ve vyjednáváních o nových podmínkách obchodní dohody NAFTA.

Zástupci Bruselu, stejně jako německý ministr hospodářství Peter Altmaier, do poslední chvíle ve Washingtonu vyjednávali s americkými představiteli, dodal Frankfurter Allgemeine.

USA požadovaly ústupky

USA dříve uvedly, že výměnou za výjimku budou po EU požadovat, aby se z členských států do USA za letošní rok nevyvezlo více oceli než v loňském roce. Dále Washington požaduje, aby EU rozšířila protekcionistická opatření proti dovozu čínské oceli.

Evropští představitelé již druhý den v reakci na Trumpovy výroky hovořili o možných protiopatřeních. Mezi stovkou výrobků by mohly být nejen průběžně zmiňované motocykly značky Harley-Davidson nebo americký bourbon, ale i jachty, kosmetika či rýže.

Cla se nelíbí ekonomům, ani Trumpovým republikánům

Kromě odporu obchodních partnerů Trump čelí i nevoli představitelů své vlastní strany v Kongresu. „Jsme extrémně znepokojeni důsledky obchodní války a vyzýváme Bílý dům, aby v realizaci tohoto plánu nepokračoval,” vzkázal po své tiskové mluvčí republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

Ze 43 ekonomů oslovených vysokou školou Booth School of Business v Chicagu se nenašel jediný, který by si myslel, že Američanům navržená opatření pomohou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám