Hlavní obsah

Evropa hrozí odvetou za americká cla. Burzy zasáhl strach z obchodní války

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eurokomisařka pro obchod pohrozila USA odvetnými opatřeními, pokud se vysoká cla na dovoz oceli a hliníku budou týkat i EU. Odvetou hrozí také Austrálie, Asie se obává obchodní války, uvedla agentura Reuters. Burzy v Asii i Evropě jsou v pátek v červených číslech.

Foto: Jo Yong Hak, Reuters

Na ilustračním snímku ocelové trubky v jihokorejském Soulu

Článek

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek oznámil, že plánuje uvalit cla ve výši 25 procent na dovoz oceli a 10 procent na dovoz hliníku.

Evropská komisařka Cecilia Malmströmová v pátek v Singapuru prohlásila, že opatření cílená proti Evropě by byla „hluboce nefér“.

„Diskutujeme různé kroky. Od řešení případu u Světové obchodní organizace (WTO) až po odvetná opatření,“ uvedla. Agentura DPA již dříve napsala, že EU by v odvetě mohla uvalit cla například na bourbon či motorky Harley-Davidson. [celá zpráva]

V pátek se hlasitě ozval také australský ministr obchodu Steven Ciobo, podle kterého cla vyvolají odvetu dalších zemí a připraví část lidí o práci.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump

„Obávám se, že v důsledku takových kroků uvidíme odvetu ze strany dalších velkých ekonomik. To není v ničím zájmu,“ uvedl Ciobo.

Obavy z obchodní války zasáhly asijské burzy, hlavní indexy ztrácely okolo procenta, výraznější ztráty zaznamenali výrobci a vývozci oceli.

V reakci na oznámení se do červených čísel v pátek čtvrtý den po sobě dostaly i hlavní indexy burzy na Wall Street. V pátek klesají také evropské burzy, burza v Německu ztrácela dvě procenta, podobně jako francouzská burza. V Praze byl propad mírnější, přes půl procenta.

Trump na sociální síti Twitter v pátek napsal, že „obchodní války jsou dobré” a jdou snadno vyhrát. Argumentoval tím, že USA prodělávají na obchodování s „téměř každou zemí” miliardy dolarů a pokud se obchodovat přestane, bude to výhra.

Reklama

Výběr článků

Načítám