Hlavní obsah

Důvěra německých podniků v ekonomiku klesla kvůli Trumpovým clům

Novinky, bož

Důvěra německých podnikatelů a manažerů v ekonomiku v březnu druhý měsíc po sobě klesla. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Institutu ifo, o jehož výsledcích ve čtvrtek informoval ředitel institutu Clemens Fuest.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump, který zavádí cla na ocel a hliník, dělá starosti německým manažerům.

Článek

„Hodně dobrá nálada v nejvyšších patrech německých firem se poněkud zkalila,” řekl k výsledkům Fuest s tím, že podnikatele straší zejména hrozící vzestup protekcionismu.

Tyto obavy souvisí s tím, že americký prezident Donald Trump podepsal dekret o uvalení cel 25 procent na dovoz oceli a 15 procent na dovoz hliníku. Podle řady analytiků mohou Trumpovy kroky rozpoutat obchodní válku. [celá zpráva]

Index podnikatelského klimatu, který je založen na průzkumu mezi zhruba sedmi tisíci německými firmami, klesl na 114,7 bodu z únorových 115,4 bodu. Index je tak na nejnižší úrovni za posledních 11 měsíců.

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, oproti únoru klesl o půl bodu na 125,9 bodu

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra německých podnikatelů v ekonomiku

Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí očekávání vývoje ekonomiky i svého podnikání v nejbližších šesti měsících, zaznamenal pokles o jeden bod ze 105,4 na 104,4.

Reklama

Výběr článků

Načítám