Hlavní obsah

Největší severská banka dala akcie Facebooku na černou listinu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší banka v severní Evropě Nordea nebude v rámci své investiční divize kupovat další akcie společnosti Facebook. Informoval o tom server Bloomberg. Nordea na akcie „uvalila karanténu“ v souvislosti s kauzou zneužitých dat miliónů uživatelů Facebooku společností Cambridge Analytica a následnou negativní reakcí veřejnosti a finančních trhů.

Foto: Yves Herman, Reuters

Logo společnosti Facebook

Článek

Facebook se potýká s podezřením, že data desítek miliónů jeho uživatelů zneužila britská společnost Cambridge Analytica, která se věnuje sběru a analýze dat, pro podporu volební kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa a možná i během kampaní v dalších zemích.

Tržní hodnota firmy do ukončení úterního obchodování na burze klesla o zhruba 50 miliard dolarů (přes bilión korun). [celá zpráva]

„Dnes jsme se v Nordeji v rámci našich fondů rozhodli uvalit karanténu na investice do Facebooku,“ uvedl šéf divize udržitelných financí Sasja Beslik na Twitteru.

Působení během voleb v USA
Britská společnost Cambridge Analytica vyvíjela oficiálně program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však snahou firmy bylo ovlivnit jejich rozhodování. Aplikace totiž čerpala privátní data z profilů desítek miliónů uživatelů Facebooku a celý systém následně utvářel profil voličů, mezi které následně cíleně distribuoval politickou reklamu. Nejvíce celá kampaň cílila na uživatele v USA, konkrétně se podle The New York Times dotkla třetiny všech facebookových účtů severoamerických uživatelů. Celkově jde zhruba o čtvrtinu všech Američanů s volebním právem.
Zdroj: ČTK

Beslik doplnil, že společnost k tomu vedou nejnovější odhalení ohledně zneužívání dat, z nich vyplývající negativní veřejné mínění. Jako další důvody zmínil hrozící riziko zpřísnění regulací sociálních sítí, stejně jako novou evropskou směrnici o ochraně dat GDPR.

Nordea by případně karanténu zrušila, pokud by Facebook prokázal, že je schopný zvládat „systémová rizika spojená s ochranou osobních údajů“, řekl Beslik Bloombergu.

Poznamenal také, že je alarmující velká časová prodleva mezi současnými odhaleními a americkými prezidentskými volbami, kdy se vše dělo. „Tohle se stalo v roce 2016. Jak je možné, že jsme o tom do teď neslyšeli?“ ptá se Beslik.

Týká se to jen USA? Použili ta data i pro další volby?
Sasja Beslik, Nordea

„Když se něco takového stane, vyvstává řada otázek. Týká se to jen USA? Použili ta data i pro další volby? Za jakým účelem?“ dodal s tím, že uspokojivé odpovědi se zatím našly jen na minimum otázek.

Nordea Bank AB vlastní aktiva za více než 6 biliónů amerických dolarů (124 biliónů korun). Jde o nejvýznamnější banku v severní Evropě, která vznikla několika fúzemi a akvizicemi finských, dánských, norských a švédských bank. V rámci globálního finančního systému jde o systémově důležitou banku – jedinou ze severní Evropy –, což znamená, že by její případný krach mohl ohrozit stabilitu systému.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám