Hlavní obsah

Soud se musí znovu zabývat predátorskými cenami na železnici mezi Prahou a Ostravou

Novinky, bož

Vrchní soud dal za pravdu dopravci Leo Express ve sporu s Českými drahami. Novinkám to v úterý sdělil mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík. Dopravce v žalobě požadoval náhradu škody ve věci predátorských cen na trase mezi Prahou a Ostravou. Vrchní soud věc vrátil městskému soudu, který žalobu původně zamítl.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka jsou za zrušením původního rozsudku procesní důvody.

Článek

Vrchní soud v Praze tak v úterý zrušil rozhodnutí Městského soudu v Praze z prosince 2015 a vrátil soudu prvního stupně k projednání spor ve věci predátorských cen nasazených ze strany Českých drah na trati mezi Prahou a Ostravou. Původně městský soud žalobu zamítl pro nedostatek důkazů.

Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka jsou za zrušením původního rozsudku procesní důvody. „Účetnictví ČD je zcela transparentní a je pravidelně auditováno nezávislým auditorem. Jakákoliv netransparentnost je zcela vyloučena,” dodal.

Predátorské ceny jsou mezinárodně používaný pojem, kterým se označuje chování, kdy dominantní firma na trhu s cílem vytlačení konkurence účelově sníží ceny.

„Predátorské ceny na trase mezi Prahou a Ostravou začala v listopadu 2016 po několika raziích šetřit také Evropská komise. Ta konstatovala, že účtování predátorských cen brání rozvoji trhu a deformuje jej,” uvedl mluvčí Leo Expressu. „Na netransparentní účetnictví upozornila také zpráva NKÚ z jara 2016,” doplnil.

„Rozhodnutí je dobrým signálem pro cestující a důležitou zprávou pro další rozvoj trhu,“ komentoval rozsudek šéf Leo Expressu Peter Köhler. „Žádná dominantní společnost nebude vítat konkurenci, ale není možné protiprávně bránit jejímu vstupu selektivním snížením cen pod úroveň nákladů na jedné trase,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám