Hlavní obsah

Ryanair koupí aerolinky Nikiho Laudy

Novinky, tov, bož

Největší evropské nízkonákladové aerolinky Ryanair koupí podíl až 75 procent v nové letecké společnosti Laudamotion bývalého slavného závodníka F1 Nikiho Laudy, informoval v úterý německý tisk. Laudamotion koupily zkrachovalé Niki Airline, které sám Lauda zakládal v roce 2003.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Niki Lauda představuje nové aerolinky Laudamotion na tiskové konferenci ve Vídni.

Článek

Ryanair se zatím dohodl na koupi 24,9 procenta Laudamotion. Podíl chce navýšit až na 75 procent, „jak jen to bude možné“, po schválení antimonopolními úřady EU.

Irská společnost má za převzetí zaplatit necelých 50 miliónů eur (1,27 miliardy korun) a stejnou sumu poskytne na rozjezd provozu Laudamotion v prvním roce. Ryanair se tak snaží posílit pozici na německém a rakouském trhu.

„Těšíme se na spolupráci a partnerství s Niki Laudou a možnost rozvíjet jeho vizi  úspěšných rakouských nízkonákladových aerolinek,“ řekl šéf Ryanair Michael O’Leary. Laudamotion by podle něj měly nabízet linkové spoje i charterové lety.

Za převzetí aerolinek Niki dal Lauda  téměř 1,2 miliardy. Zhruba polovina ze zaplacené částky je vyčleněna na úhradu státního úvěru, který mateřská společnost Niki, aerolinky Air Berlin, získala poté, co v loňském roce zkrachovala.

Nízkonákladovou aerolinku Niki založil Lauda v roce 2003. Společnost Air Berlin nejprve v roce 2004 získala v Niki 24 procent, postupně pak svůj podíl navyšovala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám