Hlavní obsah

Ekonomové se shodují: Cla Američanům nepomohou

Novinky, bož

Členové expertního panelu složeného ze 43 ekonomů napříč americkými univerzitami nesouhlasí s tvrzením, že cla na hliník a ocel zvýší blahobyt Američanů. Celkem 28 procent s tímto tvrzením spíše nesouhlasí a 65 procent pak nesouhlasí vůbec.

Foto: David Ryneš, Novinky

Cla zvýší blahobyt Američanů.

Článek

Americký prezident Trump ve čtvrtek podepsal dekret o uvalení cel 25 procent na dovoz oceli a 15 procent na dovoz hliníku, která mají vstoupit v platnost za 15 dní. [celá zpráva]

Ze 43 ekonomů oslovených vysokou školou Booth School of Business v Chicagu se nenašel jediný, který by si myslel, že Američanům navržená opatření pomohou. Tři ekonomové si na zodpovězení otázek nenašli čas.

„Celkově chceme více obchodu, ne méně. Je velice nepravděpodobné, že toto opatření něčemu pomůže, a navíc hrozí rozpoutáním obchodní války,“ uvedl ve své odpovědi Richard Thaler z Chicagské univerzity, nositel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2017. „SMUTNÉ!“ dodal velkými písmeny ve zjevné narážce na Trumpův způsob vyjadřování na sociálních sítích.

Výhoda pro úzkou skupinu

„Malé množství lidí, kteří jsou zainteresováni v produkci oceli a hliníku, z těchto cel bude těžit na úkor většiny ostatních, kteří ponesou obrovské náklady,“ uvedl Larry Samuelson z Yaleovy univerzity.

Oliver Hart, laureát Nobelovy ceny za ekonomiku z roku 2016, připomněl, že volný obchod jednoznačně zvyšuje národní důchod. „Případy, kdy tomu tak není, jsou vzácné,“ dodal.

Booth School of Business sestavila panel ze 43 renomovaných ekonomů z významných amerických univerzit a ti pravidelně odpovídají na vybranou aktuální otázku. Ačkoliv v jiných případech jsou názory velmi rozdílné, v tomto případě panovala výrazná shoda.

V rozhovoru pro Novinky vyjádřil nesouhlas se zaváděním dalších překážek mezinárodnímu obchodu i americký ekonom John B. Taylor ze Stanfordovy univerzity. Jiné kroky Trumpovy vlády, jako je daňová reforma nebo přístup k regulacím, přitom pochválil. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Trump pohrozil zavedením daně na auta z Evropy

Americký prezident Donald Trump v sobotu v příspěvku na sociální síti Twitter pohrozil „zavedením daně” na dovoz automobilů z Evropské unie. Reagoval tak na...

Výběr článků

Načítám