Hlavní obsah

Evropská komise chce uvalit zvláštní daň na tržby technologických gigantů

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise chystá směrnici, která má zavést speciální daň ve výši dvou až šesti procent z tržeb velkých technologických firem. Uvedl to francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire. Komise v minulosti řešila placení daní v jednotlivých zemích EU společnostmi Amazon, Facebook, Google nebo Apple.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire uvedl, že Evropská komise chystá směrnici, která uvalí zvláštní daň na technologické obry.

Článek

Slova francouzského ministra přinesl list Journal du Dimanche, upozornily na ně agentury Bloomberg a Reuters. „Bude to blíže ke dvěma procentům než k šesti,” uvedl Le Maire.

„Upřednostňuji rychlé vydání použitelného textu před nekonečnými vyjednáváními,” dodal s tím, že návrh bude zveřejněn v nejbližších týdnech.

Evropská komise uvažuje spíše o zdanění tržeb než zisku vzhledem k různým pravidlům v jednotlivých členských zemích. Podle agentury Reuters iniciativa vychází ze strany Paříže, Berlína, Říma a Madridu.

V srpnu 2016 komise nařídila firmě Apple doplatit Irsku daně ve výši 13 miliard eur (330 miliard korun). Jak Irsko, tak Apple rozhodnutí odmítly. V září 2017 pak nizozemský europoslanec Paul Tang připravil zprávu, v níž tvrdí, že země EU v letech 2013 až 2015 mohly na daních od gigantů Facebook a Google přijít o 5,4 miliardy eur (137 miliard korun). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám