Hlavní obsah

Ukrajina vyhlásila krizi kvůli dodávkám ruského plynu, elektrárny přecházejí na mazut

Aktualizováno

Ruská společnost Gazprom v pátek oznámila, že okamžitě „zahajuje proceduru výpovědi” smlouvy s ukrajinskou firmou Naftogaz o dodávkách a tranzitu zemního plynu. Ukrajinská vláda v reakci na to vyhlásila pětidenní krizový plán, elektrárny přecházejí z plynu na mazut a podniky mají zvážit omezení výroby. Na pomoc přispěchal polský dodavatel.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Šéf Gazpromu Alexej Miller na valné hromadě firmy v Moskvě

Článek

Gazprom podle agentury TASS zdůvodnil své rozhodnutí středečním verdiktem stockholmské arbitráže, který mu nařídil zaplatit Naftogazu 2,56 miliardy dolarů (53 miliard Kč) za tranzit plynu. Smlouva o tranzitu mezi Naftogazem a Gazpromem se vztahuje na léta 2009 až 2019. Gazprom má podle ní každoročně přepravit přes Ukrajinu nejméně 110 miliard metrů krychlových plynu. Dohoda však nestanovuje žádné sankce za menší objemy.

Ruská společnost v prohlášení uvedla, že verdikt arbitrážního soudu je nevyvážený a poškozuje ruské zájmy. „Soudci argumentovali tím, že stav ukrajinské ekonomiky se prudce zhoršil. Kategoricky odmítáme, aby se hospodářské problémy Ukrajiny řešily na náš účet. Pokračování platných kontraktů je za těchto okolností hospodářsky nesmyslné a nevýhodné,” uvedla ruská společnost.

Ukrajinská vláda v reakci na rozhodnutí Gazpromu vyhlásila pětidenní krizový plán, elektrárny přecházejí z plynu na mazut, podniky mají zvážit rozsah výroby a školy zastavují výuku. Podle šéfa Naftogazu Andrije Koboleva mají tato omezení platná od 6. března denně přinést úsporu až 20 miliónu krychlových metrů plynu.

Celkový objem měsíčního kontraktu činí více než 60 miliónů metrů krychlových.

Na pomoc přispěchal polský dodavatel

Březnové dodávky by byly prvním plynem od roku 2015, který by Ukrajina odkoupila od Ruska. Tehdy jej začala nakupovat v Evropě prostřednictvím reverzních, tedy obousměrných toků, aby se zbavila závislosti na Moskvě. Za nedodání plynu na březen hodlá Naftogaz požadovat po Gazpromu odškodné. Považuje je za porušení smlouvy a tvrdí, že se Gazprom odmítá podřídit rozhodnutí arbitrážního soudu.

Situaci na Ukrajině mají nyní pomoci dodávky plynu od polské firmy PGNiG, která podepsala s Naftogazem dohodu o okamžitém zahájení dodávek. Celkový objem měsíčního kontraktu činí více než 60 miliónů metrů krychlových. Společnost PGNiG v loňském roce dodala na Ukrajinu přes 700 miliónů metrů krychlových plynu, což je asi dvojnásobek v porovnání s rokem 2016, uvedla agentura Interfax.

Ukrajinská transportní společnost Ukrtransgaz oznámila, že rozhodnutí Gazpromu ohrožuje plynulou přepravu zemního plynu ukrajinským, ale i evropským zákazníkům. Spory mezi Kyjevem a Moskvou o cenách plynu vedly k přerušení dodávek do Evropy už dvakrát, v letech 2006 a 2008 až 2009.

Evropská komise se kvůli rusko-ukrajinskému sporu obává o dodávky plynu do EU, je připravena být prostředníkem. Veškerý plyn, který je určen pro ČR, proudí přes Ukrajinu nadále, uvedl největší velkoobchodník s plynem v ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám