Hlavní obsah

Australská EMH pokračuje v plánech těžby lithia i po vypovězení memoranda

Australská společnost European Metals Holdings (EMH) pokračuje v přípravách těžby lithia u Cínovce, a to i přesto, že ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) ve čtvrtek oznámil, že Česko vypovědělo firmě memorandum o porozumění při těžbě tohoto kovu. Vyplývá to z pátečního vyjádření EMH na jejím webu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obec Cínovec

Článek

Společnost mimo jiné tvrdí, že krok žádným způsobem neovlivní její průzkumná práva. Licenci firmě Geomet, která je dceřinou firmou EMH, vydalo ministerstvo životního prostředí už v roce 2010. Lithium se využívá hlavně jako surovina pro výrobu baterií do elektromobilů či elektroniky, jako jsou mobilní telefony a notebooky. V posledních letech cena lithia rychle rostla, aktuální studie ale počítá s obratem trendu.

„Všechna práva společnosti jsou odvozena ze současného českého právního řádu, zejména z geologického a těžebního zákona, a nikoli z memoranda. Jakékoli ukončení memoranda žádným způsobem neovlivní průzkumná práva společnosti či to, že vlastní povolení k průzkumu. Společnost pokračuje v projektu probíhajícími metalurgickými testy, diskusemi se zájemci o odběr lithia a přípravami na zkušební těžbu," uvedla v prohlášení EMH.

Podle Státní báňské správy má Geomet díky prováděnému průzkumu možnost získat přednostní právo těžby v daném území. Dokud ale není rozhodnuto o dobývacím prostoru, nemá toto právo stále jisté a do hry by tak mohl vstoupit i další hráč.

Lithium láká i miliardáře Janečka

„Geomet je zřejmě ve fázi vyhodnocování geologických prací, nemáme od nich zatím žádost o stanovení dobývacího prostoru, a logicky tedy ani žádost o povolení k hornické činnosti,” řekl Novinkám mluvčí báňské správy Bohuslav Machek.

V oblasti Cínovce těží lithium povrchově firma Cínovecká deponie. Jde o výrazně menší ložisko v tzv. odkalištích, které zůstaly po dřívější těžbě cínu a wolframu. Cínovecká deponie ze skupiny RSJ miliardáře Karla Janečka má již vyřízena všechna potřebná povolení.

„V současnosti probíhají projekční a inženýringové práce. Zahájení těžby je reálné v horizontu několika málo let. Kromě času nutného na výstavbu zpracovatelské linky a celého areálu však termín závisí také na dalších okolnostech - především doufáme, že v ČR vznikne řetězec na zpracování lithia, který vytěženou surovinu využije,“ řekl Novinkám mluvčí Cínovecké deponie Martin Frýdl.

Předvolební téma

Možnost těžby lithia v Česku se stala jedním z rozhodujících témat před loňskými parlamentními volbami. Memorandum krátce před loňskými volbami s EMH podepsal tehdejší ministr Jiří Havlíček (ČSSD). Dokument se stal terčem kritiky zejména hnutí ANO a komunistů. Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ho několikrát označil za nesmyslný a neplatný. Podle něj by lithium měla těžit státní firma Diamo.

Banka Morgan Stanley tento týden ve své studii uvedla, že ceny lithia do tří let klesnou o 45 procent kvůli rostoucí produkci Chile. Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka by se těžba lithia v Česku ale i tak vyplatila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám