Hlavní obsah

Vláda bez důvěry vadí podnikatelům. Nejraději by viděli kabinet ANO s ODS

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen těžko by se mohly prosadit změny důležité pro podnikání, pokud by v Česku vládl kabinet bez důvěry. Vyplynulo to z nejnovějšího šetření Hospodářské komory ČR mezi živnostníky a firmami napříč obory i regiony. Nejvíce podnikatelů přitom upřednostňuje kabinet složený z ANO a ODS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Upřednostňované složení vlády vzešlé z posledních sněmovních voleb. Průzkum Hospodářské komory ČR mezi podnikateli.

Článek

Většina firem i drobných podnikatelů by vnímala jako překážku podnikání stav, kdy by v České republice dlouhodobě vládla vláda bez důvěry.

Třetina podnikatelů vidí jako hlavní důvod fakt, že by prosazování legislativních změn v podnikání bylo náročné, podle dalších by dlouhodobá vláda bez důvěry byla proti duchu Ústavy nebo by poškodila mezinárodní prestiž naší země včetně obchodních vztahů.

Podnikatelé, podle kterých by vláda bez důvěry neznamenala pro firmy problém, uváděli nejčastěji jako důvod to, že na praktickou správu země stačí i úředníci.

Téměř dvě pětiny podnikatelů by v současné situaci upřednostňovaly vládu ANO s občanskými demokraty.

„Výsledky dle regionů do značné míry kopírují výsledky parlamentních voleb, například zdaleka nejčastěji (ve 48 % případů) tuto variantu podporují firmy z Prahy a okolí. Až s velkým odstupem (12 %) by podnikatelé preferovali jednobarevnou vládu ANO. Jen desetina podnikatelů uvedla, že by si přála staronovou vládu ANO s ČSSD a KDU-ČSL,“ uvedl mluvčí komory Miroslav Diro.

Vnímal/a byste jako překážku podnikání, kdyby zde dlouhodobě vládla vláda bez důvěry?
Ano, těžko by mohla prosadit změny potřebné pro podnikání32 %
Ano, bylo by to proti duchu Ústavy21 %
Ano, poškodilo by to mezinárodní prestiž naší země včetně obchodních vztahů9 %
Ne, na praktickou správu země stačí i úředníci26 %
Ne, taková vláda by nedokázala prosadit nové regulace podnikatelského prostředí8 %
Nevím4 %
Celkový součet100 %
Zdroj: Průzkum HK mezi podnikateli

Z šetření zároveň vyplynulo, že vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM, o které jako o jediné variantě budoucí vlády v minulých dnech hovořil premiér v demisi Andrej Babiš, má u podnikatelské veřejnosti ale nejmenší podporu. Takové složení Babišova kabinetu je přijatelné jen pro pouhá tři procenta podnikatelů.

Celkem 16 procent firem si nevybralo žádnou z nabízených variant a navrhlo své vlastní složení vlády. Nejčastěji zmiňovali přání, aby v nové vládě nefigurovalo hnutí ANO nebo osoba současného premiéra, popřípadě preferovali vypsání nových voleb.

Průzkum udělala Hospodářská komora na přelomu ledna a února 2018 a zapojilo se do něj 580 respondentů – členů komory všech velikostí a oborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám