Hlavní obsah

Podvodníci tahají z českých firem milióny za zmínku v databázích

Právo, Jakub Bartosz

Stovky českých firem a živnostníků dostávají čím dál častěji falešné výzvy k uhrazení poplatků za používání ochranné známky jako třeba logo a název nebo za využití patentu ve výrobě. Společnosti s pochybným pozadím po nich chtějí až desítky tisíc ročně za zveřejnění ve zcela bezcenných databázích.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Úřad průmyslového vlastnictví v Praze

Článek

Počet faktur, které se tváří navýsost důvěryhodně, podle informací Práva narůstá. Před podvodníky varuje poslední roky Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV), který jako jediný v ČR ještě s Evropským úřadem pro duševní vlastnictví garantuje databázi těchto práv.

„Třeba registrace ochranné známky na 10 let touto cestou je spojena s poplatkem 5000 korun v případě ochranné známky platné v ČR nebo 850 eur (zhruba 21 000 Kč) v případě ochranné známky platné v celé Evropské unii,“ řekl Vladimír Kloz z ÚPV.

Nevyužití nabízených služeb nemá žádné právní účinky na platnost průmyslových práv
Vladimír Kloz, Úřad průmyslového vlastnictví

Vše ostatní je podle úřadu snaha podvodných společností vylákat peníze z firem. Ochránci patentů doporučují na podobné dopisy nereagovat, hlavně nic neplatit a případ nahlásit ÚPV. Vymahači sice někdy hrozí soudem, později je ale ticho po pěšině, protože nemají šanci uspět.

Úřady evidují ročně desítky upozornění na tyto nekalé praktiky. Počet pochybných firem je sice za předchozí roky zhruba stejný, jenže sotva některé zaniknou, jejich místo hned obsadí nové.

„Za rok 2017 vzniklo osm společností, od počátku roku 2018 zatím čtyři. Nabízejí za různé poplatky v různých měnách zveřejnění, registraci či evidenci průmyslových práv v jejich rejstřících nebo databázích vedených na internetu,“ upřesnil Kloz.

Patentový úřad zveřejňuje na svém webu www.upv.cz aktualizovaný seznam společností, na které je potřeba si dát pozor. Seznam nyní čítá desítky položek. Pochybné faktury lze také hlásit e-mailem na adresu fraud@upv.cz.

Lze podat trestní oznámení

Z obchodního rejstříku vyplývá, že některé z těchto firem byly založeny nedávno. Nejsou ale kontaktní pomocí veřejných zdrojů a telefonní čísla, případně e-mail nejsou k dohledání. Společnosti sídlí na adresách v Praze nebo Brně, na kterých je několik dalších společností. Jedna z firem je z Polska.

„Úřad průmyslového vlastnictví opětovně varuje, že takovéto služby nikterak nesouvisí ani s úředními rejstříky či databázemi, ani s právní ochranou poskytovanou podle příslušných předpisů. Nevyužití nabízených služeb nemá žádné právní účinky týkající se platnosti průmyslových práv,“ řekl Kloz.

Úřad rovněž průběžně zveřejňuje faktury, které poškozené firmy nahlásí. „Na našich stránkách odkazujeme na vzor příslušného trestního oznámení při podezření z podvodného jednání a na podobné seznamy vedené ostatními oficiálními institucemi v oboru,“ doplnil Kloz.

ÚPV podle něj také oslovuje jednotlivé banky, které vedou účty podezřelých firem, a jejich vlastníkům se rozesílají varovné e-maily.

Reklama

Výběr článků

Načítám