Hlavní obsah

Finanční správa respektuje rozsudek kritizující její postupy. Nehodlá je ale měnit

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční správa (FS) respektuje rozsudek Nejvyššího správního soudu (NSS), který se zastal firmy Vyrtych, jíž FS nepřiznala nárok na odpočet DPH kvůli údajnému zapojení do podvodného řetězce. Pro Novinky to uvedla mluvčí Generální finančního ředitelství Kateřina Vaidišová. Nesouhlasí však s tím, že by FS jednala svévolně, nebo že by v jiných případech jednala v rozporu s rozsudkem NSS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Cedule Finančního úřadu

Článek

„Celý případ však není tak černobílý, jak se může na první pohled zdát. Faktem zůstává, že se stal podvod na DPH, což potvrdil kromě Městského soudu v Praze i Nejvyšší správní soud,“ řekla Novinkám mluvčí Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Kateřina Vaidišová.

Podle Vaidišové existovaly pochybnosti „ohledně vědomého zapojení dané společnosti do podvodu“. Zmiňuje, že Finanční správě v tom dal za pravdu Městský soud. Jenže právě jeho rozsudek však NSS zrušil.

NSS: Je třeba předpokládat jednání v dobré víře

Pokud se nepodaří jednoznačně prokázat opak, je podle NSS třeba předpokládat, že firma jedná v dobré víře.

„Z vazeb mezi zúčastněnými subjekty, jak vyplývají ze spisového materiálu, nebylo prokázáno, že by stěžovatel v tomto ohledu v dobré víře nebyl. Nemůže mu být přičítáno k tíži jednání jiných daňových subjektů, s nimiž neměl založeny obchodněprávní vztahy,” uvedl soud.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček

„Nebyla-li na určitém článku řetězce daň odvedena, nemůže dojít k odmítnutí nároku na odpočet tomu, kdo v dobré víře získá zdanitelné plnění, aniž by o nezákonných praktikách jiného plátce či plátců věděl či mohl vědět,” stojí dále v rozsudku.

GFŘ: Svévolně a selektivně nepostupujeme

„Vydané rozhodnutí se týkalo zdaňovacích období roku 2010 a 2011 a bylo vydáno na počátku roku 2015. Závěry, které soud v rozsudku uvedl, se Finanční správa již řídí a řídila ještě před jejich zveřejněním,“ tvrdí mluvčí GFŘ.

Nelze podle ní tvrdit, že by Finanční správa v podobných případech v současné době postupovala v rozporu s tím, co uvádí rozsudek. „Zásadně se ohrazujeme proti tomu, že by Finanční správa v rozhodování o případném zapojení do podvodu na DPH postupovala svévolně či selektivně s cílem poškodit vybrané daňové subjekty,“ dodala Vaidišová.

NSS: Nelze postihovat prostě kohokoliv

NSS dále vyjádřil přesvědčení, že nelze požadavek ohledně prověřování věrohodnosti obchodních partnerů v řetězci „extenzivně a bezmezně rozšiřovat”. „Nelze extenzivně dovozovat, že se má jednat o nekonečně dlouhý řetězec osob, kam až by měla povědomost osoby povinné k dani, která zdanitelné plnění uskutečnila a její 'obezřetnost' sahat,” dodal soud.

„Při výběru daní při respektování výše uvedených zákonných jakož i ústavně vymezených limitů nelze akceptovat přístup správce daně, který postupuje tak, že daň vyměří fakticky 'komukoli', respektive upřednostňuje její vybrání u toho daňového subjektu, u něhož je to z hlediska vymahatelnosti práva jednodušší a je zjevné, že daňový výnos bude zaručen,” pokračuje rozsudek.

GFŘ: Transakce byly kontaminovány podvodem

I proti tomu se Vaidišová ohradila „V žádném případě tedy nedochází k tomu, že by daň byla účelově vybírána u těch článků řetězce, u nichž je to nejsnazší, neboť kritériem pro rozlišení, zda nárok na odpočet daně bude či nebude přiznán, je u každého jednotlivého článku řetězce právě a jen ta skutečnost, zda tento článek měl vědomost o své účasti na podvodném jednání,“ uvedla.

Správce daně podle ní firmě Vyrtych neuznal nárok na odpočet, protože byly transakce zasaženy podvodem na DPH, o kterém podle jeho názoru mohl a měl daňový subjekt vědět. Podle soudu však právě tuto domněnku Finanční správa neprokázala.

Firma Vyrtych, která sídlí v Židněvsi na Mladoboleslavsku a vyrábí svítidla, podle rozsudku NSS splnila veškeré podmínky stanovené pro přiznání nároku na odpočet. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám