Hlavní obsah

Evropská komise zlepšila výhled růstu české ekonomiky, EU i eurozóny

• Aktualizováno

Evropská komise (EK) zlepšila výhled růstu českého hrubého domácího produktu (HDP) na letošní rok na 3,2 procenta. Loni ekonomika podle odhadu EK vzrostla o 4,5 procenta. EK zároveň zlepšila i odhady růstu eurozóny i celé evropské osmadvacítky.

Foto: Yves Herman, Reuters

Eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici.

Článek

Nadále se má zvyšovat i vývoz za podpory globální poptávky, což podle EK neutralizuje vliv silného dovozu na hrubý domácí produkt (HDP). Odhad na rok 2019 zůstal beze změny, HDP se má zvýšit o 2,9 procenta.

Loňský odhad růstu EK zlepšila z listopadových 4,3 procenta na 4,5 procenta. Ekonomiku loni podle Komise táhla zejména soukromá spotřeba a investice. Trh práce se potýká s nedostatkem pracovních míst, což podporuje růst mezd a zvyšuje spotřebu domácností.

EU i eurozóna rostly nejrychleji za 10 let

Eurozóna i celá Evropská unie (EU) loni rostly nejrychleji za poslední desetiletí a i nadále mají pokračovat v solidním růstu. Tempo růstu nicméně letos v obou regionech mírně zpomalí na 2,3 procenta z loňských 2,4 procenta a v roce 2019 na dvě procenta.

V listopadovém výhledu EK čekala za rok 2017 zvýšení HDP eurozóny o 2,2 procenta a EU o 2,3 procenta. V dalších letech mělo tempo zpomalit v obou regionech na 2,1 procenta a 1,9 procenta.

Nová prognóza je tedy optimističtější. K lepšímu hodnocení přispělo vyšší cyklické oživení v Evropě, kde se nadále zlepšuje situace na trhu práce a nálada.

Reklama

Výběr článků

Načítám