Hlavní obsah

Německé automobilky testovaly emise na opicích, píšou New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé automobilky Volkswagen, Daimler a BMW financovaly testování škodlivosti emisí naftových vozů na opicích. Uvedl to list The New York Times s odvoláním na soudní a vládní dokumenty. V roce 2014 podle deníku vědci v americkém městě Albuquerque umístili deset opic do vzduchotěsných komor a nechali je čtyři hodiny dýchat zplodiny z naftového vozu Volkswagen Beetle.

Foto: Mal Langsdon, Reuters

Ilustrační foto

Článek

List uvedl, že testy proběhly na makacích, což je druh opic nejčastěji používaný pro laboratorní experimenty. Zda měl test nějaký vliv na zdraví zvířat, neupřesnil, zmínil ale, že vědci zvířatům pouštěli v televizi kreslené seriály, aby vydržela být po čtyři hodiny klidná.

Automobilky se prý tímto experimentem snažily prokázat ekologičnost nových naftových technologií. Američtí vědci pracující na experimentu nicméně netušili, že automobil poskytnutý firmou Volkswagen byl upraven tak, aby v laboratorních podmínkách vypouštěl méně škodlivé úrovně emisí než při běžné jízdě, píše The New York Times.

Kontroverzní projekt

Podle listu představuje experiment v Albuquerque novou dimenzi skandálu kolem falšování testů emisí naftových vozů, tzv. Dieselgate. Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 miliónů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Volkwagen se americkým úřadům k manipulacím přiznal a na pokutách zaplatí přes 26 miliard dolarů (přes půl biliónu korun), uvedl NYT.

Podrobnosti o experimentu v Albuquerque byly podle listu odhaleny v žalobě podané na automobilku Volkswagen ve Spojených státech. Experiment si prý objednala organizace E.U.G.T. financovaná automobilkami Volkswagen, Daimler a BMW. Tato organizace byla loni kvůli kontroverznímu projektu rozpuštěna. Podle Volkswagenu do té doby nebyly předloženy kompletní výsledky experimentu, takže projekt nebyl dokončen a zveřejněn, napsala agentura DPA.

Reklama

Výběr článků

Načítám