Hlavní obsah

Apple se vrací do USA, na daních zaplatí 38 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma Apple plánuje po Trumpově daňové reformě převést ze zahraničí do Spojených států velkou část svých hotovostních rezerv, napsal Süddeutsche Zeitung. Apple plánuje vrátit do USA zhruba 252 miliardy USD (asi 5,2 biliónu korun). Společnost hodlá využít ustanovení, že firmy, které letos převedou peníze ze zahraničí, budou mít nižší daň. Apple bude muset na daních zaplatit 38 miliard dolarů.

Foto: David Sexton Videography, Reuters

Sídlo firmy Apple v Kalifornii připomíná létající talíř

Článek

Firma současně plánuje postavit v USA další firemní kampus a najmout dalších 20 tisíc zaměstnanců. Jaké místo zvolila pro druhý kampus, vedení společnosti oznámí později. Zhruba pět miliard chce ale utratit za svého ústředí v kalifornském Cupertinu, které připomíná obří létající talíř.

V současnosti má Apple v USA 84 tisíc z celkem 123 tisíc zaměstnanců.

Firma rovněž hodlá otevřít další datová centra, která jí mají pomoci zálohovat fotografie, dokumenty a další obsah uchovávaný na telefonech, tabletech a počítačích zákazníků Applu. Navýší také fond zřízený loni, který má investovat do výroby v USA, z jedné miliardy na pět miliard USD.

Apple je pod rostoucím tlakem, aby učinil v USA další investice, od prezidentské kampaně v roce 2016, ve které se současný prezident Donald Trump zaměřil na výrobce přístrojů iPhone, protože vyrábí své produkty v asijských továrnách. Apple zatím neoznámil, že by plánoval změnit tuto praktiku, a odborníci se domnívají, že by bylo ekonomicky nevýhodné vyrábět iPhony v USA.

Vzhledem k plánu výdajů, najmutí nových zaměstnanců, platbě daní a obchodům s americkými dodavateli utratí společnost v příštích letech v USA 350 miliard dolarů,  napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám