Hlavní obsah

Změny na Facebooku investory nenadchly. Akcie klesly o pět procent

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie společnosti Facebook v pátek ztrácely až 5,4 procenta poté, co zakladatel největší sociální sítě světa Mark Zuckerberg oznámil chystané významné změny, informovala agentura AFP. V příspěvcích chce Zuckerberg upozadit zprávy médií, firem nebo politických stran, větší důraz chce klást na komunikaci mezi uživateli, což označil za „návrat ke kořenům“.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Změny se Facebook chystá zavádět v následujících týdnech. Firma připouští, že sdělení organizací na síti budou mít menší zásah.

„Dostali jsem od naší komunity zpětnou vazbu, že vzkazy firem a médií vytlačují osobní momenty, které nám umožňují spojit se více jeden s druhým,“ vysvětlil chystané změny Zuckerberg. [celá zpráva]

Sociální síť se chce také více chránit před vlivem různých států. Nedávné analýzy ukázaly, že někteří hráči včetně Ruska se snažili manipulovat s obsahem na této síti.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Zakladatel a šéf sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg

„Je to určitě významná změna. Hodně to ovlivní vydavatele, uvidíme ve vzkazech mnohem méně zpravodajských odkazů,“ řekla BBC Laura Owenová z Harvardské univerzity.

Podle ní ale zatím není jasné, jak výrazně a podle jakých kritérií Facebook vyhledávací algoritmy upraví. Myslí si, že nakonec omezí spíše nejvíce kontroverzní obsah, který vyvolává bouřlivé diskuze.

Chystané novinky již společnost zhruba od loňského října testovala v několika zemích, mimo jiné v Guatemale, Bolívii či na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám