Hlavní obsah

Na pražském letišti vyroste nová řídící věž, bude o třicet metrů vyšší

Letiště Václava Havla Praha bude mít novou řídící věž. Má být vysoká 80 metrů, což je o 30 metrů víc než ta současná, která bude sloužit jako záložní. Stavba začne zhruba za dva roky, plně by však věž měla fungovat až za pět let. Ve čtvrtek to uvedla Česká televize (ČT).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Řízení letového provozu na ruzyňském letišti

Článek

„Kupole nové řídící věže bude mít průměr 20 metrů a bude rozdělena do tří pater,” řekl ČT mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma. Letiště v budoucnu počítá s navýšením počtu cestujících, mají přibýt nové terminály a ranveje.

Nyní odbaví věž maximálně 44 letadel za hodinu, má jich ale být až 70. Loni Letištěm Václava Havla Praha prošlo přes 15 miliónů cestujících, což je nejvíc za 80 let jeho existence. „Počítáme s navýšením počtu cestujících až na 21 miliónů,” sdělil televizi mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Poslední velkou stavební úpravu prodělalo pražské letiště v letech 2012 a 2013, kdy prošla generální opravou hlavní přistávací a vzletová dráha RWY 06/24. Důvodem byl její technický stav a nutné přizpůsobení současným požadavkům. Provoz byl v době stavby sveden na vedlejší ranvej RWY 12/30.

Letiště současně chystá výstavbu paralelní dráhy k hlavní ranveji, která by pomohla výrazně zvýšit jeho kapacitu. Hlavní dráha je v provozu od roku 1963 a celý dráhový systém se od 60. let téměř nezměnil. „V období provozních špiček tak už nepostačuje a bez dalšího rozšíření bude hlavní překážkou očekávanému růstu civilní letecké dopravy,” uvádí letiště na svých webových stránkách.

V roce 2011 letiště získalo kladný posudek od ministerstva životního prostředí a nyní probíhá výběrové řízení na zpracovatele dokumentace pro územní řízení a následné stavební povolení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám