Hlavní obsah

ČNB se loni kvůli intervencím dostala do ztráty 243 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká národní banka loni (ČNB) vykázala ztrátu 243,2 miliardy korun. O rok dříve měla banka zisk 46,5 miliardy korun. Důvodem ztráty je nárůst devizových rezerv v souvislosti s ukončováním devizových intervencí a následné posílení kurzu koruny. Vyplývá to z ve čtvrtek zveřejněných údajů o bilanci ČNB.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Centrální banka dlouhodobě upozorňuje, že vytváření zisku není její hlavní úlohou. (ilustrační snímek)

Článek

Centrální banka dlouhodobě upozorňuje, že vytváření zisku není její hlavní úlohou. Tou je péče o cenovou stabilitu. Hospodářský výsledek je předběžný a nejsou v něm zahrnuty všechny dodatkové operace za rok 2017, uvedla banka.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodářské výsledky ČNB

ČNB měla ke konci loňského roku devizové rezervy za 3,151 biliónu korun, což bylo o 953,6 miliardy více než koncem prosince 2016. Za jejich růstem v posledních letech je především intervenční režim, kdy centrální banka od listopadu 2013 do loňského dubna vynaložila dva bilióny korun na nákup eur.

Korunu ČNB v rámci intervencí udržovala poblíž hranice 27 korun za euro. V současnosti se koruna obchoduje kolem 25,50 koruny za euro.

Reklama

Výběr článků

Načítám