Hlavní obsah

Hyundai v Nošovicích vyrobil loni přes 350 tisíc vozů

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně 356 700 aut vyrobil loni nošovický závod Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC), informovala ve čtvrtek firma. Bylo to o 1 700 vozů (0,5 procenta) méně než v roce 2016. Vozy z Nošovic zamířily do 66 zemí, největší export byl do Německa, Velké Británie, Španělska a Itálie.

Foto: Pavel Karban, Právo

Nejvíce vyráběným modelem byl Hyundai Tucson.

Článek

Loňská výroba byla o 6 700 aut (1,9 procenta) větší, než firma plánovala. Na domácím trhu skončilo 15 722 aut, což je 4,4 procent z celkového objemu výroby. Nejvíce vyráběným modelem byl Hyundai Tucson, který se na produkci podílel téměř ze dvou třetin.

„Rok 2017 byl pro nás velmi povedený. Kromě úspěchu v podobě překonání původního plánu a spuštění výroby nových modelů i30 kombi, i30 N a i30 Fastback se nám podařilo získat i řadu prestižních ocenění. Vedle titulu Bezpečný podnik jsme již potřetí obdrželi Národní cenu kvality v kategorii Excelence,“ uvedl mluvčí HMMC Petr Vaněk.

Dodal, že letos firma zareaguje na situaci na automobilovém trhu snížením výroby, a to na 330 tisíc vozů. Důvodem je pokles počtu objednávek z Velké Británie a zpomalování poptávky na všech evropských trzích. „Snížení objemu poptávaných vozů platí pro všechny modely s výjimkou prémiových vozů a supersportů. Tento trend je patrný v celém automobilovém průmyslu a podobnými opatřeními reagují všechny přední světové značky,“ nastínil.

Snížení výroby neovlivní podle Vaňka počet zaměstnanců, kterých je nyní 3300. Hyundai situaci vyřeší vyhlášením pěti nevýrobních dnů v prvním čtvrtletí roku. „Nevýrobní dny se budou vázat na termíny jarních prázdnin v okresech Ostrava, Frýdek-Místek a Karviná, odkud pochází nejvíce našich zaměstnanců. Dva nevýrobní dny jsou také naplánovány na středu a čtvrtek před Velikonocemi,“ doplnil mluvčí.

V letošním roce plánuje HMMC hned několik novinek. Půjde mimo jiné o prodloužení výroby modelu ix20 do konce roku 2019, v prosinci by pak měla začít výroba sportovní verze modelu i30 N Fastback.

Reklama

Výběr článků

Načítám