Hlavní obsah

Ceny pohonných hmot v Česku se téměř nemění, jen na Vysočině poskakují jako divé

Novinky, ČTK, bož

Ceny pohonných hmot v Česku se v posledním týdnu pohybovaly jen minimálně. Litr benzínu Natural 95 v průměru o dva haléře zdražil na 30,64 koruny za litr, zatímco průměrná cena litru nafty klesla o haléř na 29,74 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Jen na Vysočině, kde jsou pohonné hmoty nejdražší, jejich ceny poskakují jako divé.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 3. lednu

Článek

Po letních prázdninách začaly pohonné hmoty v Česku zdražovat. Koncem prázdnin řidiči tankovali nejprodávanější benzín Natural 95 za 29,60 koruny za litr, koncem září už to bylo 30,20 koruny. Na této úrovni se cena udržela téměř celý říjen. V listopadu cena ještě o něco stoupla, v uplynulých týdnech ceny paliv spíše stagnují, případně mírně klesají.

Nejdražší pohonné hmoty na Vysočině a v Praze

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají na Vysočině, kde řidiči za litr benzínu zaplatí průměrně 31,35 koruny, což je o 27 haléřů více než na konci prosince. Nad 31 korun přitom litr Naturalu 95 vyjde už jen v Praze, kde za týden podražil o haléř na průměrných 31,08 koruny.

Litr nafty stojí na Vysočině v průměru 30,50 koruny. I když oproti konci roku o desetník zlevnila, i nafta zůstává na Vysočině nejdražší v republice. Druhá nejdražší nafta zůstává v hlavním městě, kde litr vyjde průměrně na 30,14 koruny, o haléř méně než před týdnem.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Nejlevnější benzín nabízejí čerpací stanice v Ústeckém kraji, a sice v průměru litr za 30,25 koruny, což je o haléř více než před týden. Nejlevnější naftu natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde průměrná cena jednoho litru za poslední týden klesla o dva haléře na 29,34 koruny. V Moravskoslezském kraji je nafta jen o haléř dražší.

Ceny ropy pokračovaly v růstu

Ceny ropy ve středu pokračovaly v růstu a vyšplhaly se nejvýše od poloviny roku 2015. Severomořská ropa Brent zdražila o 1,5 procenta na 67,60 amerického dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI pak zvýšila cenu o 1,8 procenta na 61,45 dolaru za barel.

Foto: Andrew Cullen, Reuters

Těžba ropy v Severní Dakotě v USA

Mezi důvody zdražování patří nepokoje v Íránu a příznivá data o vývoji ekonomiky USA a Německa.

Německo dosahuje rekordní míry nezaměstnanosti 5,5 procenta a americký zpracovatelský sektor roste nejrychleji za 13 let. K růstu cen pak přispěly i výpadky dodávek v Severním moři a v Libyi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám