Hlavní obsah

Temelín překonal historický rekord

Právo, Pavel Orholz

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila v loňském roce nejvíce elektřiny v historii. Hodnotou 16,48 terawatthodin (TWh) překonala o 1,8 TWh dosavadní rekord z roku 2012. Tento objem elektřiny by stačil všem českým domácnostem na třináct měsíců. Právo o tom informoval mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Foto: JETE Temelín

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila v loňském roce nejvíce elektřiny za svou historii.

Článek

Na dobrý výrobní výsledek měl vliv plynulý provoz a zkrácení odstávky druhého bloku pro výměnu paliva. Tu energetici nakonec zvládli za necelých 73 dní.

„Provedení sedmnácti tisíc odstávkových činností jsme zvládli s desetidenním předstihem. Oba bloky jsme navíc provozovali s téměř stoprocentní spolehlivostí. Vše samozřejmě při vysoké bezpečnosti. Teď je na nás, abychom na dobré výsledky navázali letos a v dalších letech,“ uvedl temelínský ředitel Jan Kruml.

Pozitivní vliv mělo i to, že loňská odstávka prvního bloku bude z větší části probíhat v letošním roce. Začala 7. prosince a ČEZ ji plánuje na necelé tři měsíce. Projeví se ale především ve výrobních výsledcích letošního roku.

„S ohledem na to, že letos je před námi dokončení většiny odstávky prvního bloku a provedení celé odstávky druhého bloku, není dosažení podobně vysoké výroby reálně ani možné. Nicméně ve vysokém výrobním standardu, bezpečné a spolehlivé výrobě chceme pokračovat i letos,“ dodal Kruml.

Nyní je na prvním bloku elektrárny plánovaná odstávka pro výměnu třetiny paliva.

„Jsou hotovy kontroly paliva, pokračují kontroly bezpečnostních systémů, parogenerátoru nebo turbíny. Současně probíhá velká modernizace systému pojišťovacích ventilů kompenzátoru objemu. Druhý blok je v provozu na plném výkonu. Jeho pravidelná odstávka pro výměnu paliva začne 30. června, je plánována na dva měsíce,“ vysvětlil mluvčí Sviták s tím, že v letošním roce překročení loňského rekordu elektrárny neočekává. Svojí produkcí oba temelínské bloky již několik let kryjí pětinu české spotřeby.

Druhá česká jaderná elektrárna v Dukovanech loni vyrobila 11,9 terawatthodiny (TWh) elektřiny, téměř stejně jako v roce 2016. Výroba Dukovan byla v obou letech nižší kvůli delším odstávkám spojeným s dokončováním investic a prováděním kontrol a testů kvůli povolení dalšího provozu. Celkem české jaderné elektrárny Dukovany a Temelín zvýšily oproti roku 2016 výrobu o 15 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám