Hlavní obsah

Lidé se na přelomu roku několik dní nedostanou do datové schránky

Novinky, tov

Od pátku odpoledne až do úterý po Novém roce nebudou fungovat datové schránky, které lidem usnadňují vyřizování úředních záležitostí. Důvodem jsou úpravy informačních systémů. V době výluky také nebude možné uveřejnit žádné dokumenty v Registru smluv a na Portálu veřejné správy. Na webu o tom informoval správce systému datových schránek, kterým je ministerstvo vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Datová schránka

Článek

Výluka informačního systému datových schránek bude trvat od pátku 29. prosince 16:00 do stejného času v úterý 2. ledna. Po tuto dobu se uživatelé nebudou moci přihlásit, tedy ani přijímat či odesílat žádné datové zprávy.

Odstávka souvisí s přechodem na novou infrastrukturu a delší dobu zaberou potřebné kroky pro zachování bezpečnosti systému a integrity dat, uvedl úřad.

Pomocí datové schránky tak v těchto dnech lidé nebudou moci žádat třeba o výpis z rejstříku trestů nebo bodového hodnocení řidiče či komunikovat s finančním úřadem či správou sociálního zabezpečení.

Na kontaktních místech veřejné správy, jako jsou úřady či pobočky České pošty, v tomto období nepůjde žádat o zřízení datové schránky nebo o její znepřístupnění. V době výluky také nebude možné uveřejnit žádné dokumenty v registru smluv a na portálu veřejné správy.

Datová schránka je elektronické úložiště, které je určeno k doručování písemností od státních institucí a k provádění úkonů vůči orgánům veřejné moci. Pro právnické osoby a některé další subjekty je zřízení datových schránek povinné.

Datové schránky začaly fungovat v roce 2009. Jejich zřizovatelem a správcem je ministerstvo vnitra, provozovatelem je Česká pošta jako držitel licence. Technicky fungování zajišťuje společnost O2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám