Hlavní obsah

Dukovany mohou plně fungovat další řadu let, třetí a čtvrtý blok dostaly povolení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) v úterý vydal povolení k dalšímu provozu bloků tři a čtyři Jaderné elektrárny Dukovany, u nichž nynější desetileté licence skončí s letošním rokem. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webu SÚJB. Aktuálně vydaná rozhodnutí úřad zveřejní, až nabudou právní moci.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„Na základě žádostí ČEZ podaných 30. června 2017 vydal dnes Státní úřad pro jadernou bezpečnost (...) povolení k dalšímu provozu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Dukovany. Rozhodnutí zveřejníme na webové stránce SÚJB poté, co nabudou právní moci,” uvedl v úterý úřad na svém webu.

Firma ČEZ tak může další léta provozovat všechny čtyři dukovanské bloky, protože na první dva už povolení dostala. Také u nich původní licence končily s novým kalendářním rokem. Všechna nová povolení byla vydána na dobu neurčitou.

Ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský na listopadovém semináři ve Valči řekl, že jeho cílem je zajistit u dukovanských bloků provoz minimálně na dalších 20 let.

Povolení mají všechny bloky

„Získání povolení neznamená, že máme hotovo a usneme na vavřínech. Čeká nás plnění řady podmínek i periodických kontrol zařízení,” uvedl v tiskové zprávě ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

U prvního bloku Dukovan má ČEZ nové povolení od loňského března a pro druhý blok této elektrárny ho získal letos v červnu. Také u nich původní licence končily s kalendářním rokem.

Firma ČEZ ale v obou případech požádala státní úřad o prodloužení původního povolení o několik měsíců kvůli zpoždění způsobenému nutností opakovaně zkontrolovat svary. Kontroly svarů si vynutilo to, že v dokumentaci byly nalezeny jejich nekvalitní rentgenové snímky. Kontroly byly dokončeny v tomto roce.

Investice za stovky miliard

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Dukovanský blok číslo jedna byl uveden do provozu v roce 1985 a poslední, čtvrtý blok Dukovan v roce 1987. Jsou tak nejstarší českou jadernou elektrárnou, tamní čtyři bloky však mohou podle ČEZ bezpečně a spolehlivě fungovat minimálně do roku 2035.

Poté by následovalo jejich postupné odstavení a nahrazení jednoho či dvou bloků novými. ČEZ požaduje, aby se na výstavbě nových jaderných bloků nějakou formou podílel stát. Vedení energetické firmy apeluje na politiky, aby o věci rozhodli v první polovině příštího roku.

Vláda Bohuslava Sobotky v roce 2014 neposkytla státní garance na dostavbu dvou bloků Temelína, a ČEZ proto tendr zrušil. Odhady nákladů se tehdy pohybovaly mezi 200 a 300 miliardami korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám