Hlavní obsah

Agrofert dostal od státu přes sto miliónů na dotacích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko letos na národních dotacích rozdělilo potravinářským podnikům 400 miliónů korun, z toho více než čtvrtinu firmám z holdingu Agrofert. Holding, jehož majitelem byl někdejší ministr financí a nynější premiér Andrej Babiš (ANO), tak žebříček příjemců dotací vede. V pondělí to uvedl deník Hospodářské noviny (HN).

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově

Článek

Příjmy holdingu Agrofert ze státních dotací v posledních letech, kdy byl Babiš členem vlády, rostly. Zvyšoval se také podíl peněz pro Agrofert z celkového objemu dotací.

V roce 2014, kdy se tehdejší majitel Agrofertu Babiš stal vicepremiérem a ministrem financí, stát rozdal potravinářům 140 miliónů a z toho 28 miliónů – tedy 20 procent –  Agrofertu. V roce 2015 dostali potravináři 203 milióny, z toho Agrofert 23 procent (46 miliónů); v roce 2016 byl objem dotací 396 miliónů a Agrofert měl podíl 26 procent (104 milióny). Z letošních 400 miliónů dostal Agrofert 106 miliónů, tedy zhruba 27 procent, uvedly HN s odkazem na data, která získaly na vyžádání od ministerstva zemědělství.

Agrofert je největší producent v českém zemědělství a potravinářství. Zaměstnává přes 34 tisíc lidí, jeho konsolidovaný čistý zisk loni činil 7,79 miliardy korun a tržby 155,3 miliardy. Babiš v únoru kvůli zákonu o střetu zájmů vložil akcie Agrofertu a firmy SynBiol do svěřenských fondů.

Podpora potravinářů je podle končícího ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nutná, aby mohly tuzemské podniky konkurovat zahraničním. Podíl Agrofertu na celkové přídělu peněz pro něj nebyl směrodatný. „Nelze vyloučit podniky z jedné skupiny. Nemůžu zabít podporu pro všechny ostatní kvůli tomu, že Andrej Babiš šel do politiky," řekl HN.

„Veškeré dotace čerpáme přesně podle pravidel a používáme k účelu, ke kterému jsou určeny,” řekl deníku mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Na co konkrétně ale podporu využijí, neupřesnil.

Jurečku na postu ministra v pondělí nahradil majitel zemědělského a potravinářského koncernu Úsovsko Jiří Milek. Firmy z jeho koncernu také pobírají státní dotace, od loňska získaly 13 miliónů. Milek bude muset podobně jako Babiš řešit situaci s vlastnictvím svého koncernu kvůli zákonu o střetu zájmů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám