Hlavní obsah

Čistý zisk bank klesl letos o 700 miliónů na 60 miliard korun

Bankám a spořitelnám v Česku za tři čtvrtletí 2017 klesl souhrnný čistý zisk meziročně o 700 miliónů na 59,9 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Pokles zisku souvisí s loňským prodejem podílu ve společnosti Visa. Bilanční suma sektoru ke konci září činila 7,278 biliónu korun, což je oproti konci loňského roku růst o 1,3 biliónu korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka zveřejnila data k zisku bankovních domů.

Článek

Zisk z finanční a provozní činnosti klesl do konce září meziročně o 6,3 miliardy na 133,2 miliardy korun. Úrokové výnosy se snížily o 900 miliónů na 108 miliard korun. Výnosy z poplatků a provizí klesly o 200 miliónů na 32,9 miliardy korun.

Tuzemské banky a spořitelny zejména v letošním prvním pololetí stále čelily náročnému ekonomickému prostředí, uvedl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Obecně nízké úrokové sazby podle něj nahlodaly úrokové výnosy. Nicméně ve třetím čtvrtletí už byly patrné první známky obratu, který souvisel se zvratem úrokových sazeb a jejich růstem, byť zatím jen velmi mírným. Viditelnější zlepšení situace lze v tomto ohledu očekávat ve čtvrtém čtvrtletí a hlavně v příštím roce, dodal.

Na českém trhu působí 47 finančních institucí

Čistý zisk skupiny ČSOB za tři čtvrtletí 2017 stoupl meziročně o 13 procent na 13,5 miliardy korun, Komerční bance stoupl o 5,5 procenta na 11,2 miliardy korun. České spořitelně naopak zisk klesl o 1,8 procenta na 11,7 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za tři čtvrtletí čistý zisk 5,5 miliardy Kč, což je meziroční růst o 18,5 procenta.

Na českém finančním trhu působilo na konci pololetí 47 bank a stavebních spořitelen.

Reklama

Výběr článků

Načítám