Hlavní obsah

Zadluženou kladenskou huť Poldi pošle soud do konkurzu

• Aktualizováno

Zadlužená kladenská huť Poldi půjde do konkurzu. Dlužníkovi se nepodařilo zajistit další financování, výroba už měsíce stojí a zaměstnanci nedostávají výplaty. Zhruba 150 zaměstnanců Poldi a její sesterské společnosti Poldi Trade čeká propouštění. Insolvenční správce Adam Sigmund uvedl, že se bude snažit prodat huť jako celek, aby se co nejvíc uchovala její hodnota a v budoucnu mohla být výroba případně obnovena.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Poldi Kladno ¨(na archivním snímku)

Článek

Usnesení o přeměně reorganizace podniku v konkurz bude vyhlášeno v blízké době, řekla na pondělním jednání u Krajského soudu v Praze soudkyně Jitka Sobková.

„Označit to za konec Poldi bych nechtěl, protože pokud se podaří ji prodat jako celek, tak může pod novým investorem pokračovat. A o to se budeme snažit,“ řekl Sigmund novinářům.

O koupi podniku se podle něj předběžně zajímala jedna německá firma. „Budeme s tímto zájemcem v kontaktu. Doufáme, že se objeví i další zájemci a že se nám podaří dosáhnout co nejvyšší ceny,“ uvedl.

O způsobu prodeje rozhodnou věřitelé. „Budeme se snažit postupovat co nejrychleji, ale odhadoval bych to v řádech měsíců,“ předpověděl Sigmund.

Poldi i Poldi Trade

Do konkurzu míří jak Poldi, která měla na starosti výrobu, tak sesterská společnost Poldi Trade zajišťující obchod. Podle Sigmunda je v obou firmách stále zaměstnáno 149 lidí, které čeká propouštění, protože nejsou peníze na mzdy. Poukázal na to, že budou mít nárok na odstupné a náhradu mzdy za výpovědní dobu.

„Tyto pohledávky jsou přednostní. Navíc zaměstnanci mají ochranu čili mohou uplatnit své nároky u úřadu práce a ten je vyplatí. A pak se místo nich přihlásí do insolvence,“ uvedl.

Předseda odborové organizace Jozef Kónya postup soudu přivítal, protože se podle něj dlouho nic nedělo a zaměstnanci nedostávají ani 80 procent platu, na něž mají nárok. Věří, že přijde investor, který výrobu obnoví. Lidé, kteří odešli, jsou podle něj ochotní se vrátit.

Souhrnná výše pohledávek za Poldi i Poldi Trade je podle Sigmunda 1,1 miliardy korun. „Co narostlo, jsou zapodstatové pohledávky, které vznikaly v průběhu reorganizace. Ty jsou dnes asi ve výši 200 milionů korun. Část z nich je splatná, část se teprve stane splatnou,“ upřesnil správce.

Podmínkou reorganizace povolené letos na jaře bylo mimo jiné splacení pohledávek, jež vznikly v době, než se Poldi dostala do úpadku. Na posledním jednání soudu byla lhůta prodloužena do dneška. Sigmund ale uvedl, že se nic nezměnilo k lepšímu. Zástupce dlužníka potvrdil, že financování se nepodařilo zajistit. Podle Sobkové byla situace předvídatelná, protože dlužník neplnil povinnosti vyplývající z reorganizačního plánu, a stanovil si dokonce opatrovníka.

Pýcha českého průmyslu

Kladenská huť bývala pýchou českého průmyslu, slavná ocelárna patřila k největším firmám v zemi. Nyní patří společnost Poldi skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru, jednatel je Ital Adriano Zambon. Podnik tvoří provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování.

Problémy Poldi Kladno začaly už po roce 1989, kdy se nedokázala vyrovnat s rozpadem socialistických trhů a omezením domácí průmyslové výroby. Privatizoval ji podnikatel Vladimír Stehlík, který s oborem neměl zkušenosti a chyběl mu i kapitál. Pod jeho vedením se postupně součásti holdingu dostaly do konkurzu a zastavily výrobu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám