Hlavní obsah

Stát má v registru nemovitostí za půl miliardy zmatek, nesedí ani údaje o ploše

Centrální registr administrativních budov (CRAB) stál 550 miliónů korun. Údaje v něm jsou však chybné a nespolehlivé, ačkoli měly státu umožnit lépe spravovat majetek. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), která byla zveřejněna v pondělí. Úřad se zaměřil na provoz a využití státních nebo státem užívaných nemovitostí v letech 2014 až 2015.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad si posvítil na centrální registr administrativních budov. Údaje v registru jsou chybné a nespolehlivé.

Článek

Kontrolovány byly Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) a ministerstvo vnitra. ÚZSVM se zjištěními NKÚ ohledně nízké kvality dat v CRAB souhlasí s tím, že na ni v minulosti opakovaně upozorňoval.

Podle závěru NKÚ chybí státu jasné cíle, čeho chce při správě a využívání nemovitostí dosáhnout. Pokud by si stát určil, jaké ukazatele jsou pro něj důležité a které z nich chce sledovat, například obsazenost budov, provozní výdaje na metr čtvereční, mohlo by se podstatně zredukovat množství povinně evidovaných údajů, které se u každé budovy v CRAB vedou, míní kontroloři. Těch je minimálně 255 u každého objektu.

Kvalita údajů je po pěti letech stále nízká

Při kontrole NKÚ vycházel z dat ze souvisejících informačních systémů, které vznikly proto, aby o budovách poskytovaly podstatné informace a přispěly k jejich lepšímu využívání a také snížily náklady na jejich správu a provoz. ÚZSVM zodpovídá za správu údajů v CRAB a ministerstvo vnitra spravuje informační systém ministerstva vnitra Správa nemovitostí (REM).

Od spuštění CRAB v roce 2012 je podle kontrolorů kvalita vedených údajů o budovách stále nízká.

„Například celková kancelářská plocha se nerovnala součtu kancelářské plochy využité a nevyužité, chyběly také některé ekonomické údaje nebo se v různých výstupech vygenerovaných z registru lišily informace o pronajímaných plochách,” uvedli kontroloři.

Úřad přiznává nízkou kvalitu dat

ÚZSVM nízkou kvalitu dat přiznává, v minulosti na ni sám upozorňoval. „Podle zákona jsou za úplné a pravdivé údaje odpovědné jednotlivé státní instituce, které je do CRAB vkládají,” uvedl úřad v reakci zaslané ČTK.

Upozornil na to, že nemá žádnou kompetenci ověřit ekonomické údaje ani přimět státní instituce k nápravě, pokud svoje zákonné povinnosti neplní. Jen za roky 2015 a 2016 poslal prý u více než 1330 budov 741 písemných žádostí o nápravu a navíc provedl více než 860 fyzických kontrol objektů.

K nekvalitě dat přispělo i vnitro, míní NKÚ

K nízké vypovídací hodnotě shromažďovaných údajů přispělo podle NKÚ i ministerstvo vnitra, které do databáze CRAB zadalo místo výdajů na správu, provoz a údržbu budov za celý rok 2015 výdaje jen za jedno čtvrtletí.

„Tím významně zkreslilo údaje v CRAB oproti údajům v REM, a to o více než 520 miliónů korun. Takto vedené údaje nemohou pomoci státním organizacím významně snížit náklady na správu a provoz budov,” upozornili kontroloři.

CRAB, který vznikl, aby zpřístupnil kompletní informace o majetku na jednom místě, podle NKÚ obsahoval do roku 2015 údaje zhruba o 3800 státních nebo státem využívaných budovách z celkových přibližně 40 tisíc státních objektů.

Vnitro ale v roce 2016 využilo zákonné možnosti vyjmout z CRAB údaje o většině svých evidovaných budov, čímž se počet objektů v registru snížil zhruba na 2700. ÚZSVM chce toto rozhodnutí ministerstva zrušit. „Trendy a meziroční srovnání pak mají nižší vypovídací hodnotu a zvýšily se tím i průměrné náklady na evidování jednoho objektu,” uvedl ÚZSVM.

Reklama

Výběr článků

Načítám