Hlavní obsah

Letos plánuje vyplatit 13. plat skoro polovina firem. Je to víc než loni

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 47 procent firem plánuje vyplatit svým zaměstnancům za letošní rok 13. plat nebo odměnu v podobné výši. Loni tento benefit poskytlo 39 procent firem. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory (HK). Část firem odměny vyplatí v prosinci, část až začátkem příštího roku – záleží na tom, v jakém odvětví firma působí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vyplacení 13. platu nebo odměny v podobné výši

Článek

Platí, že čím větší firma, tím spíše zaměstnanci bonus dostanou. Z posledního šetření HK vyplývá, že 13. plat plánuje na přelomu roku vyplatit celkem 71 procent velkých firem, tj. firem s více než 250 zaměstnanci. To je podobný podíl jako v loňském roce – v únorovém Komorovém barometru vyplacení hlásilo 70 procent takových firem.

„Benefit letos nabízí ale i výrazně více malých firem do deseti zaměstnanců – 31 procent, zatímco loni to bylo o 10 procentních bodů méně,” uvedl mluvčí komory Miroslav Diro.

Hospodářská komora odhaduje, že odměna bude v průměru kolem 30 tisíc korun, nejčastěji pak v rozsahu 15 až 35 tisíc. Co se týká odvětvového členění, nejčastěji budou letos vyplácet odměny ve výši platu firmy ve stavebnictví (61 procent). Na druhém místě je zpracovatelský průmysl s 54 procenty, který je hlavní tahoun českého byznysu s největším podílem zaměstnanců.

Podle nedávno zveřejněné prognózy HK je růst mezd v letošním roce tažen především růstem zakázek a bojem o zaměstnance. Komora odhaduje, že po sezónních odměnách a tzv. 13. platech dosáhne letošní nominální nárůst mezd 7,4 procenta. V roce 2018 prognózuje komora růst mezd ještě větší o 8,6 procenta. Připomíná ale, že téměř tři procenta z toho ukrojí lidem inflace. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám