Hlavní obsah

Letos plánuje vyplatit 13. plat skoro polovina firem. Je to víc než loni

Novinky, tov

Celkem 47 procent firem plánuje vyplatit svým zaměstnancům za letošní rok 13. plat nebo odměnu v podobné výši. Loni tento benefit poskytlo 39 procent firem. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory (HK). Část firem odměny vyplatí v prosinci, část až začátkem příštího roku – záleží na tom, v jakém odvětví firma působí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vyplacení 13. platu nebo odměny v podobné výši

Článek

Platí, že čím větší firma, tím spíše zaměstnanci bonus dostanou. Z posledního šetření HK vyplývá, že 13. plat plánuje na přelomu roku vyplatit celkem 71 procent velkých firem, tj. firem s více než 250 zaměstnanci. To je podobný podíl jako v loňském roce – v únorovém Komorovém barometru vyplacení hlásilo 70 procent takových firem.

„Benefit letos nabízí ale i výrazně více malých firem do deseti zaměstnanců – 31 procent, zatímco loni to bylo o 10 procentních bodů méně,” uvedl mluvčí komory Miroslav Diro.

Hospodářská komora odhaduje, že odměna bude v průměru kolem 30 tisíc korun, nejčastěji pak v rozsahu 15 až 35 tisíc. Co se týká odvětvového členění, nejčastěji budou letos vyplácet odměny ve výši platu firmy ve stavebnictví (61 procent). Na druhém místě je zpracovatelský průmysl s 54 procenty, který je hlavní tahoun českého byznysu s největším podílem zaměstnanců.

Podle nedávno zveřejněné prognózy HK je růst mezd v letošním roce tažen především růstem zakázek a bojem o zaměstnance. Komora odhaduje, že po sezónních odměnách a tzv. 13. platech dosáhne letošní nominální nárůst mezd 7,4 procenta. V roce 2018 prognózuje komora růst mezd ještě větší o 8,6 procenta. Připomíná ale, že téměř tři procenta z toho ukrojí lidem inflace. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám