Hlavní obsah

Francie sníží podíl jaderné energie co nejdříve

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie sníží podíl jaderné energie ve svém energetickém mixu, „co nejdříve“, prohlásila v úterý náměstkyně ministra životního prostředí Brune Poirsonová. Konkrétní datum však neuvedla. Informovala o tom agentura Reuters. Jaderné elektrárny se na produkci elektrické energie ve Francii podílí 75 procenty.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Pohled na nejstarší francouzskou jadernou elektrárnu ve Fessenheimu

Článek

Ministr životního prostředí Nicolas Hulot minulý měsíc oznámil, že Francie nebude usilovat o dosažení cíl vytyčeného předchozí vládou snížit podíl jaderné energie na energetickém mixu na 50 procent do roku 2025.

„Chceme tohoto cíle dosáhnout. Naše bude co možná nejrealističtější,“ řekla v úterý Poirsonová s tím, že vláda nebude určovat nové datum. „Nový energetický plán popíše, jakým způsobem zvýšíme podíl obnovitelných zdrojů v našem energetickém mixu,“ dodala.

Podle dřívějšího Hulotova vyjádření k tomu nejspíše dojde až mezi lety 2030 a 2035. Původní datum podle něj bylo nerealistické a rychlé snížení podílu jaderné energie na produkci by vedlo k rapidnímu zvýšení emisí oxidu uhličitého.

Ministr životního prostředí Hulot již dříve uvedl, že Paříž chce do roku 2040 ukončit těžbu ropy a zemního plynu na celém svém území. Ještě dříve prohlásil, že země hodlá do té doby ukončit i prodej benzínových a naftových motorových vozidel. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Francie ruší daň z bydlení

Dolní komora francouzského parlamentu schválila v sobotu postupné zrušení daně z bydlení, což je jeden ze stěžejních slibů prezidenta Emmanuela Macrona. Daň se...

Výběr článků

Načítám