Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Evropské unii i eurozóně klesá, nejnižší je v Česku

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Evropské unii (EU) klesla nezaměstnanost v říjnu na 7,4 procenta. To je o 0,1 procentního bodu méně než před měsícem a nejméně od listopadu 2008. V zemích platících eurem poklesla na 8,8 procenta, což je rovněž o 0,1 procentního bodu méně než v září a zároveň nejméně od ledna 2009. Údaje zveřejnil ve čtvrtek evropský statistický úřad Eurostat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Míra nezaměstnanosti v říjnu

Článek

V celé osmadvacítce tak práci hledá 18,24 miliónu lidí, z nichž 14,34 žije v eurozóně. Oproti září počet nezaměstnaných v Unii klesl o 110 tisíc lidí, z toho o 88 tisíc v eurozóně.

Z členských států zůstává šampiónem i nadále Česko, kde ve věkové kategorii 15 až 74 let činí nezaměstnanost 2,7 procenta. Ve věkové kategorii 15 až 64 let, kterou sleduje Český statistický úřad (ČSÚ), je to dokonce 2,6 procenta. [celá zpráva]

Za Českem se pak umisťují Malta s 3,5 procenta a Německo s 3,6 procenta. Z našich dalších sousedních zemí dosahuje míra nezaměstnanosti v Polsku 4,6 procenta, v Rakousku 5,4 procenta a na Slovensku sedm procent.

Nejvyšší nezaměstnanost v Řecku a ve Španělsku

Nejvyšší nezaměstnanost vykazuje Řecko, kde jsou data o měsíc zpožděná. V srpnu vykázalo míru nezaměstnanosti 20,6 procenta, což představuje meziroční pokles o 2,8 procentního bodu.

Špatná situace panuje i ve Španělsku, kde říjnová nezaměstnanost dosahovala 16,7 procenta. To je stejně jako před měsícem, ale méně než před rokem, kdy tam míra nezaměstnanosti činila 18,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám