Hlavní obsah

Muži došli, firmy hledají ženy. Nezaměstnanost v Česku klesla na nový rekord

Novinky, tov

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 2,6 procenta, informoval ve čtvrtek Český statistický úřad. Podle analytiků i statistiků se ekonomika blíží stavu plné zaměstnanosti a především mužská pracovní síla už došla. Firmy se proto musejí více zaměřovat na ženy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

„Říjen přinesl další historické i evropské rekordy. Míra nezaměstnanosti dosáhla dalšího minima – 2,6 procenta. Zdá se, že mužská pracovní síla již došla a zaměstnavatelé se teď zřejmě budou více zaměřovat na ženskou pracovní sílu, protože u žen je míra nezaměstnanosti ještě 3,2 procenta,“ uvádí Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ. Mezi muži byla v říjnu míra nezaměstnanosti jen 2,2 procenta.

Česko má už několik měsíců nejnižší nezaměstnanost ze zemí EU před Německem a Maltou. Nejvyšší nezaměstnanost naopak trápí Řecko, kde šplhá přes 20 procent.

„V České republice je přes 200 tisíc volných pracovních míst. To, že se tato místa nedaří obsazovat, je dnes největším limitem růstu naší ekonomiky,“ komentoval hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „Blížíme se ke stavu plné zaměstnanosti. Firmám to dělá vrásky na čele. Nedokážou obsazovat volná pracovní místa a musí navyšovat mzdy,“ dodal.

Podle dat úřadu práce, který používá jinou metodiku, klesla nezaměstnanost v říjnu na 3,6 procenta a nezaměstnaných bylo nejméně za 20 let.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.Čísla statistiků jsou rozdílná proti údajům úřadů práce. Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území.

Reklama

Výběr článků

Načítám