Hlavní obsah

U dotací na kotle přibude kontrol

Právo, svj

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) chce v reakci na množící se podvody s dotacemi na výměnu starých kotlů za nové ekologické rozšířit kontroly jejich čerpání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak Právu sdělila mluvčí MŽP Petra Roubíčková, kontroly v krajích již probíhají, proto bylo možné podvody či nesrovnalosti odhalit. „Je zřejmé, že kontrolní mechanismy fungují. Například v případě Středočeského kraje však budeme požadovat rozšíření kontrolního vzorku minimálně o ty žádosti, které podaly zprostředkovatelské subjekty, u kterých vzniklo podezření na podvod,“ uvedla Roubíčková.

Do podvodů jsou často zapojeny zprostředkovatelské firmy, které lidem radí, aby uváděli v žádostech nepravdivé údaje, aby dosáhli na co nejvyšší podporu. Ve Středočeském kraji dokonce žádali o dotaci na nový kotel lidé, kteří žádný starý kotel neměli.

Jednomu z takových žadatelů byla podle informací ze středočeského hejtmanství vyplacena záloha 40 000 korun, dalšímu celá schválená částka. Žadatelé mohou na nákup nového ekologického kotle získat dotaci až 127 500 korun podle kategorie nově pořízeného tepelného zdroje.

Zatím přijato 27 tisíc žádostí

Středočeské hejtmanství už kvůli podezření na spáchání dotačního podvodu podalo trestní oznámení, různé triky s kotlíkovými dotacemi ale zaměstnávají policii i v Ústeckém kraji.

„Z krajů máme hlášeny různé způsoby podvodů, například účtování položek, které ve skutečnosti nebyly zrealizovány, nebo instalaci nového kotle, kterému nepředcházela likvidace starého zdroje. Při podezření na úmysl je vše předáváno také Policii ČR,“ informovala Roubíčková.

V první vlně kotlíkových dotací bylo podle statistik MŽP schváleno přes 28 tisíc žádostí za 3,2 miliardy korun. Ve druhé vlně již letos vyhlásily výzvy všechny kraje. Zatím bylo přijato téměř 27 tisíc žádostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám