Hlavní obsah

Volkswagen zaplatí státu New Jersey 1,5 miliardy kvůli emisím

Německý automobilový koncern Volkswagen se dohodl, že zaplatí 69 miliónů dolarů (1,5 miliardy Kč) za urovnání žalob amerického státu New Jersey souvisejících se skandálem kolem falšování testů emisí. Dohoda o urovnání podle agentury Reuters odstraňuje jeden z posledních velkých právních problémů, kterým Volkswagen ve Spojených státech kvůli emisní aféře čelí.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) předloni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku.

Volkswagen následně přiznal, že software po celém světě umístil do asi 11 miliónů naftových aut. Skandál se týká i zhruba 1,2 miliónu vozů Škoda Auto.

Volkswagen se již celkově dohodl, že na řešení emisního skandálu ve Spojených státech vynaloží až 25 miliard dolarů (zhruba 543 miliard Kč). Tato částka zahrnuje náklady na řešení požadavků regulačních orgánů a státních úřadů i na odškodnění majitelů a prodejců naftových aut umožňujících manipulaci s testy emisí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám