Hlavní obsah

Zetor prodá méně traktorů než loni. Hlavně kvůli menším dotacím v Polsku

Brněnský Zetor tractors letos prodá méně traktorů než loni. Bude jich kolem 2900. Loni jich firma prodala 3144. Důvodem nižších prodejů je zejména situace v Polsku, uvedl v pondělí ředitel prodeje a marketingu Zetoru Robert Todt. Firma ale rozšiřuje počet modelů, kterých má namísto čtyř nově už šest.

Foto: Jan Trojan, Právo

Brněnský Zetor tractors letos prodá méně traktorů než loni.

Článek

K nižším prodejům přispěl nedostatek dotací, zejména v Polsku, kde Zetor ovládá zhruba 15 procent trhu. Firma čekala, že se v Polsku letos celkově prodá 10 500 traktorů všech značek. Trh ale bude zhruba o tisícovku menší.

S nižším odbytem se potýká většina výrobců traktorů. V posledních letech prodeje padaly, ale letos se už trhy pomalu vzpamatovávají. Zetor chce rychle reagovat na poptávku po traktorech s nižšími výkony, které dosud v nabídce neměl. Proto se domluvil s jihokorejskou společností TYM, která je bude pro Zetor vyrábět.

Podle Todta je TYM etablovaná v daném segmentu trhu. „Mají menší traktory až malotraktory, pak spoustu specializovaných strojů,” uvedl Todt. Zetor podle něj reaguje na trend v celé Evropě a především v USA, kde prodeje traktorů v menších výkonových segmentech rostou.

„Dynamika rozvoje je tak veliká, že kdybychom nové traktory vyvíjeli sami, dělali bychom to dva roky. Proto jsme zvolili formu kooperace,” uvedl Todt. Čas podle něj ukáže, nakolik bude tato forma výhodná. „Bude to otázka objemu a profitability,” upozornil.

Nové traktory vyráběné v Jižní Koreji se vejdou do kontejneru. Ceny nových strojů se budou pohybovat pod dosud nejnižší výkonovou řadou Major, která stojí kolem 800 tisíc korun za kus.

Reklama

Výběr článků

Načítám