Hlavní obsah

Předseda europarlamentu chce zdvojnásobit rozpočet EU. Zaveďme celoevropskou daň, volá

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani volá po zdvojnásobení rozpočtu Evropské unie (EU) ze 140 miliard eur (3,6 biliónu korun) na 280 miliard (7,2 biliónu korun). Informoval o tom server německého deníku Die Welt. Pro dosažení tohoto cíle by rád prosadil zavedení celoevropských daní.

Foto: Christian Hartmann , Reuters

Nový předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani

Článek

„Požadujeme 280 miliard místo 140 miliard eur ročně,“ nechal se Tajani slyšet před novináři. „K tomu je zapotřebí nových vlastních prostředků EU, například prostřednictvím daně z finančních transakcí uvalené na obchody na burzách,“ dodal.

Podle Tajaniho Evropská unie potřebuje vyšší příjmy zejména kvůli velkým nákladům, které s sebou nesou řešení uprchlické krize, boj s terorismem, ale i zvyšující se nutnost investic. Evropané musí v budoucnu více investovat do energetiky a digitalizace průmyslových odvětví, jinak nebude Unie schopná obstát v konkurenci USA, Číny, Ruska a Indie, domnívá se Tajani.

V tuto chvíli Evropský parlament jedná s ministry financí osmadvacítky o navýšení rozpočtu pro příští rok na 146,7 miliardy eur (3,75 biliónu korun), což je o 2,3 miliardy eur více, než jsou ministři v tuto chvíli ochotni poskytnout, uvedl Die Welt.

Zhruba 80 procent příjmů EU pokrývají příspěvky členských států, zbytek tvoří takzvané vlastní prostředky, které EU získává především výběrem různých celních poplatků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám