Hlavní obsah

ČOI varuje před firmou Český telefonní seznam. Nabídka se tváří jako faktura

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma Český telefonní seznam klame nabídkou vypadající jako faktura za služby. Navíc vytváří dojem, že číslo zveřejní v klasickém telefonním seznamu, přitom se objeví pouze na webu. Česká obchodní inspekce firmě uložila dvě pokuty, první 100 tisíc korun a druhou 120 tisíc korun. Informoval o tom v pondělí mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Foto: ČOI

Nabídky vypadají jako faktura

Článek

Inspekce v posledních měsících zaznamenala nárůst stížností na společnost Český telefonní seznam, s.r.o.

„V drtivé většině se ale jedná o podněty podnikatelů, které není Česká obchodní inspekce oprávněna řešit. Podnikatel se může proti takovému jednání bránit soudně. Pokud však podobná nabídka přijde spotřebitelům, takové podněty inspekce naopak řešit může a v minulosti na základě nich uložila také dvě pokuty,” uvedl mluvčí.

Inspekce se nabídkou této společnosti zabývala v minulosti na základě podání podnětu celkem tří osob v postavení spotřebitelů. Nabídka vyvolala dojem, že se jedná o fakturu týkající se zveřejnění telefonního čísla v klasickém telefonním seznamu. Že se jedná o nabídku, je uvedené malým písmem pod čárovým kódem na konci dokumentu.

Foto: ČOI

Nabídky vypadají jako faktura

Za zveřejnění čísla firma podle dokumentu požaduje včetně DPH téměř tři tisíce korun. Nabídku - fakturu tak může omylem proplatit například účtárna nebo v podnikateli vzbudí dojem, že číslo bude zveřejněné v klasickém papírovém telefonním seznamu a nikoli jen na webových stránkách.

„Zasláním této nevyžádané nabídky na uzavření smlouvy vypadající jako faktura došlo podle inspekce k porušení zákona o ochraně spotřebitele, protože jde o užití nekalé obchodní praktiky. Česká obchodní inspekce následně pravomocně uložila dvě pokuty, první ve výši 100 tisíc korun a druhou ve výši 120 tisíc korun,” dodal Fröhlich.

Na konci dokumentu stojí, že jde o nabídku „adresovanou výlučně podnikatelům”. Tím se firma podle inspekce snaží vyhýbat případnému šetření ze strany ČOI.

Inspekce doporučujeme firmám, aby si před uhrazením faktur ověřily, komu, a hlavně za jakou službu platí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám