Hlavní obsah

Nádraží Veleslavín se dočká eskalátorů. Vyjdou na 33 miliónů

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Když se v dubnu roku 2015 otevřela nová stanice metra Nádraží Veleslavín, odkud se cestující mohou autobusem dopravit na Letiště Václava Havla, došlo k všeobecnému překvapení, protože žádný východ neměl eskalátory. Lidé se museli s těžkými kufry tahat do schodů, s čímž jim sice pomáhali najatí portýři, ale problém to nikterak neřešilo. Proto tam nyní Magistrát hlavního města Prahy konečně vybuduje eskalátory.

Nádraží Veleslavín se dočká eskalátorů. Budou stát 33 milionů korunVideo: Novinky

 
Článek

Původně na této stanici eskalátory nebyly vůbec projektovány a lidé si na jejich absenci hojně stěžovali. „Rozumím sice tomu, že projektanti původně nepočítali s tím, že ta stanice bude sloužit jako tranzit při cestě na letiště, ale podle mě byl i dostatek času na to, ten projekt upravit. Nádraží Veleslavín je pro cestující na letiště naprosto zásadní a denně tu chodí stovky lidí s těžkými zavazadly. Byla ostuda, že je museli tahat po schodech, a jsem ráda, že tento nesmysl teď napravíme,“ řekla Novinkám primátorka Adriana Krnáčová.

Na jaře příštího roku

„U výstupů z vestibulu stanice, ve směru k povrchovému autobusovému terminálu, byl monitorován podíl cestujících se zavazadly a možnost vybudování eskalátorů byla vyhodnocena jako nejvhodnější a pro cestující nejkomfortnější varianta,“ řekl generální ředitel DPP Martin Gillar s tím, že by se první cestující měli po nových pojízdných schodech projet v dubnu příštího roku.

Bude vybudována dvojice eskalátorů šíře 800 mm do stávajícího schodiště ve směru odjezdu autobusů z terminálu. Bude také doplněn přístřešek autobusu ve směru na Slaný. Odhadované celkové náklady akce činí cca 33 miliónů korun.

První práce

Od středečního rána se na místě buduje ohrazení v prostoru podchodu a na povrchu a začínají přípravy pro připojení vody a elektřiny pro zařízení staveniště.

Postupně se začnou vytyčovat inženýrské sítě na povrchu v chodníku a demontovat kamery a osvětlovací tělesa. Stavbě musí ustoupit také zábradlí a obklady stávajícího schodiště. Následně začnou výkopy pro budoucí eskalátor a započne vybourávání pevného schodiště.

Omezení pro cestující

Kvůli výstavbě potřebných eskalátorů dojde v místě výstavby k dočasnému omezení. Nástupní zastávka pro linky č. 119 a 225 je přemístěna do bývalého autobusového obratiště v ulici Vokovická.

Nástupní zastávka meziměstských linek (Slaný, Louny) je přemístěna do zadní části obratiště.

Během prvního dne omezení (od 7.00 hod. do 19.00 hod.) mohou cestující využít také služeb informátorů v reflexních vestách, kteří jsou připraveni na místě poradit nejen v češtině, ale i v angličtině.

Na přemístěné autobusové zastávky upozorňují také informační tabule navigačního systému, a to jak v podchodu stanice, tak i v uliční úrovni.

Reklama

Výběr článků

Načítám