Hlavní obsah

Kvůli svátku musí v sobotu opět zavřít velké obchody

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 28. října budou muset zůstat zavřené všechny obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních. Vyplývá to ze zákona, který poprvé v praxi začal platit na stejný svátek právě před rokem. Obchodníci kvůli němu pocítili propad tržeb.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zákon o prodejní době nařídil velkým obchodům zavřít na sedm státních svátků, na Štědrý den mohou mít otevřeno jen do 12 hodin.

Omezení platí pro obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních, ale také pro bazary, sběrny či zastavárny bez ohledu na jejich velikost.

Za porušení zákona hrozí až miliónová pokuta, jeho dodržování kontroluje Česká obchodní inspekce. Ta se od října minulého roku setkala s několika desítkami případů pochybení, přičemž častěji šlo právě třeba o bazary, jejichž majitelé mnohdy o povinnosti nevěděli, ale také o větší obchody v prostorách tržnic. Řešila ovšem třeba i případ internetového obchodu Alza.cz, který měl otevřenou výdejnu zboží.

Jak řekl Novinkám mluvčí ČOI Jiří Fröhlich, pravomocných je zatím devět pokut v rozmezí od pěti do 20 tisíc korun. „Řada dalších správních řízení běží a pokuty ještě nejsou pravomocné, ani ta k firmě Alza,” dodal.

Svátky, kdy musí mít velké obchody zavřeno
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince –Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Zákon měl podle jeho předkladatelů umožnit zaměstnancům trávit na svátky čas s rodinou, argumentovali podobnou úpravou v některých dalších zemích Evropy. Zástupci obchodů namítali, že bude negativní nejen pro zákazníky, ale i pro zaměstnance, kteří přijdou o možnost vydělat si s příplatkem.

Ztráty v miliardách?

Svaz obchodu a cestovního ruchu odhadl roční ztráty obchodů na tržbách na miliardy korun. Statistiky z maloobchodu potvrdili, že prodeje v okolní dny nedokázaly propad zcela kompenzovat.

Šéf velkého nákupního centra v Hatích na Znojemsku Jan Procházka odhadl, že první rok účinnosti zákona je připravil na tržbách o 35 miliónů korun. Nižší tržby až o 15 miliónů korun očekává i na svátek 28. října. „Během víkendů a státních svátků realizujeme více než polovinu z celkových tržeb centra,” řekl.

Centrum má během zákonem dotčených svátků omezený provoz. Menší obchody zůstanou otevřené, většinu tržeb ale podle něj tvoří právě větší provozovny klíčových značek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám