Hlavní obsah

Australský zájemce o těžbu lithia chce jednat s novou vládou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zájem australské společnosti European Metals Holdings (EMH) o těžbu lithia u Cínovce na Teplicku v Krušných horách nadále trvá. Firma chce o projektu jednat s novou vládou. Na úterním briefingu v Praze to řekl generální ředitel EMH Keith Coughlan.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ředitel společnosti European Metals Holdings Limited (EMHL) Keith Coughlan

Článek

Společnost podle šéfa EMH plánuje dostát závazkům z memoranda, které s firmou začátkem října podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD), už jednala se státním podnikem Palivový kombinát Ústí.

Možná těžba lithia v Česku se stala jedním z největších témat předvolební kampaně. Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš memorandum několikrát označil za krádež spáchanou ČSSD.

Sociální demokraté označovali kauzu kolem těžby lithia za vykonstruovanou a umělou a za útok vedený hnutím ANO a KSČM. Tvrdili, že ANO se jen snaží zakrýt Babišovy kauzy.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Průzkum ložisek lithia u Cínovce

Lithium je považováno za kov budoucnosti. Je důležitou surovinou při výrobě baterií a i v souvislosti s rozvojem elektromobilů poptávka po lithiu a jeho cena v posledních letech rychle rostou.

V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia – naprostá většina na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese. Podle odhadů jsou ložiska lithia v Česku největší v Evropě. Jinak se lithium těží nejvíc v Chile a Austrálii.

Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou vlastní právě EMH. S těžbou lithia by mohl australský investor začít v Krušných horách v roce 2022. Plánuje dobýt za 21 let 37 miliónů tun rudy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám