Hlavní obsah

Ceny nemovitostí v Česku letí vzhůru, zdražují nejvíc v EU

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny nemovitostí v Evropské unii ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o 3,8 procenta, informoval statistický úřad EU Eurostat. V Česku rostou ceny domů a bytů nejrychleji v celé osmadvacítce, za poslední rok stouply o 13,3 procenta. Ještě mnohem rychleji rostou ceny nemovitostí na Islandu (o 22 procent), který není v EU.

Foto: David Ryneš, Novinky

Meziroční růst cen domů a bytů

Článek

V zemích platících společnou evropskou měnou rostly ceny nemovitostí meziročně o průměrných 3,8 procenta.

Druhý nejvyšší nárůst zaznamenaly ceny domů a bytů v Irsku, kde došlo k meziročnímu zdražení o 10,6 procenta. Ve třetí Litvě to bylo o 10,2 procenta. Za těmito zeměmi se umístilo Lotyšsko, kde nemovitosti zdražily o 9,6 procenta. Jediná země EU, kde ceny letos klesají, je Itálie. Tam nemovitosti meziročně zlevnily o dvě desetiny procenta.

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy růst cen nemovitostí v Česku nabírá na dynamice. „Zatímco v prvním letošním kvartálu činil 12,9 procenta, ve druhém čtvrtletí to bylo již 13,3 procenta,“ upozornil Kovanda s tím, že „náskok“ Česka před další zemí v pořadí se zvýšil z jednoho procentního bodu v prvním čtvrtletí na nynějších 2,7.

Podle ČNB jsou ceny v Česku nadhodnocené
Lukáš Kovanda, ekonom Cyrrus

„Citelný růst cen nemovitostí v České republice je výsledkem dlouhodobě extrémně uvolněné měnové politiky České národní banky, zejména v podobě jejího letos skončeného intervenčního režimu, a z důvodu nepružné nabídky nemovitostí,“ domnívá se ekonom.

Zdražuje jak vlastnické, tak nájemní bydlení

Nepružná nabídka je podle něj výsledkem těžkopádného územního plánování na řadě míst republiky a dlouhých, zbyrokratizovaných stavebních řízení.

„V době obecné ekonomické prosperity, kterým Česká republika právě prochází, se tak silná poptávka po bydlení střetává se znatelně omezenou nabídkou, čehož výsledkem je nutně růst cen,“ dodal.

„Zdražuje jak vlastnické bydlení, tak bydlení nájemní. Podle ČNB jsou ceny v Česku nadhodnocené, což centrální banku vede k tomu, že uplatňuje kladnou sazbu takzvané proticyklické kapitálové rezervy,“ řekl Kovanda Novinkám s tím, že Česko je spolu se Švédskem a Slovenskem jednou ze tří zemí EU, které tuto sazbu nastavují kladně, zatímco ostatní členové ji mají na nule. Zjednodušeně řečeno, jde o opatření, aby se banky s poskytováním hypoték neutrhly z řetězu.

Růst cen nemovitostí podle Kovandy v příštím roce mírně přibrzdí růst úrokových sazeb hypoték.

Reklama

Související články

Nových bytů je nedostatek, jejich ceny rostou

Letošní rok bude podle předpovědí odborníků co do počtu prodaných nových bytů mnohem chudší než minulá léta. Za poslední tři měsíce se jich prodalo jen patnáct...

Výběr článků

Načítám