Hlavní obsah

Evropu čeká další finanční krize, varuje německý ministr

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropu čeká další finanční krize. Myslí si to končící německý ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU). O jeho rozhovoru pro britské Financial Times informoval deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Evropskou ekonomiku podle něj ohrožují mimo jiné bilióny dolarů, které do ekonomiky pumpují centrální banky.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Článek

Podle Schäubleho existuje nebezpečí „nových bublin”, čímž narážel na takzvanou nemovitostní bublinu v USA, jejíž prasknutí v letech 2008 a 2009 přerostlo v globální krizi. Růst hodnoty americké nemovitosti mezi roky 1997 a 2006 činil v průměru 124 procent.

„Ekonomové na celém světě si dělají starosti kvůli rostoucím rizikům,” uvedl. Schäuble vidí riziko v celosvětovém růstu zadlužení veřejného i soukromého sektoru a pumpování likvidity do oběhu, kterého se dopouštějí centrální banky. Obává se také možné nestability v eurozóně ohrožované nesplácenými bankovní úvěry.

„Musíme zajistit, že budeme dostatečně odolní, kdyby přišla nová ekonomická krize. Takto příznivé ekonomické časy nebudeme mít pořád,” domnívá se Schäuble.

Pro mnohé se stal vděčným terčem

Končící ministr proslul svým tvrdým postojem zejména vůči předluženému Řecku, kdy v jednu chvíli hovořil i o možnosti vystoupení této země z eurozóny. „V období finanční krize se v důsledku svého tvrdého prosazování úspor pro mnohé stal symbolickým nepřítelem,” připomněl Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Schäuble by měl být 24. října zvolen předsedou Spolkového sněmu (Bundestagu). „Již před volbami jsem se rozhodl, že už to nebudu dělat,” řekl v rozhovoru ke svému odchodu z funkce ministra financí. „Protože osm let je dost,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám