Hlavní obsah

Stavební výroba v srpnu meziročně vzrostla o téměř dvě procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební výroba v Česku v srpnu meziročně vzrostla o 1,9 procenta po červencovém růstu o 1,8 procenta. K růstu pomohlo pozemní stavitelství, kde se produkce proti loňskému srpnu zvýšila o 3,5 procenta. Naopak u inženýrského klesla o 1,7 procenta, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

V osmém měsíci meziročně přibylo vydaných stavebních povolení a vyšší byl i počet zahájených a dokončených bytů.

Úřady vydaly 7993 stavebních povolení, tedy o 4,7 procenta více než před rokem. Počet zahájených bytů se od té doby zvýšil o 29,1 procenta na 3284. Stavebníci současně dokončili stavbu 2398 bytů, kterých tak bylo meziročně o 29,6 procenta více.

„Stavební výroba letos skončí mírným nárůstem, avšak na překonání propadu z předchozích let to stačit nebude. A na pokrytí dlouhodobého deficitu v dopravní infrastruktuře ČR už vůbec ne,” komentoval ekonom ČSOB Petr Dufek.

„Statistiky stavebních zakázek sice naznačují zlepšení, avšak je otázkou, kolik se z těchto zakázek vlastně skutečně podaří odstartovat v realitě, nikoliv jen na papíře,” dodal.

Průměrný počet zaměstnanců ve stavebních firmách s 50 a více zaměstnanci se meziročně snížil o 1,3 procenta a jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda proti loňskému srpnu stoupla o pět procent na 34 129 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám