Letos do konce července bylo podle údajů Českého statistického úřadu vyvezeno máslo za 203 miliónů korun, což je přibližně stejně jako loni. Množství vyvezeného másla se ale meziročně snížilo na 1,7 miliónu kilogramů, což je proti loňsku přibližně polovina. Podle údajů Českého statistického úřadu činila v srpnu průměrná cena čtvrtky másla 52,31 Kč, meziročně o 45,2 procenta více.

Na druhou stranu se více než polovina sýrů a másla do Česka dováží, upozornili již dříve potravináři. [celá zpráva]

Ministerstvo financí vyzvalo ve středu Specializovaný finanční úřad, aby zkontroloval zvýšení ceny u producentů másla i u hlavních obchodníků. Učinilo tak na základě požadavku premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Cílem kontroly je posoudit oprávněnost zdražení másla kvůli růstu nákladů, zjistit změny v objemech dodávek z Česka a z dovozu a také případné odlišnosti cen podle původu másla. [celá zpráva]

Svaz obchodu a cestovního ruchu Sobotkův příkaz označil za populistický krok před volbami. Vysoká cena másla není způsobena vysokými maržemi obchodníků, tvrdí svaz.

Podle Sobotky vláda musí vědět, jak a proč zvýšení cen nastalo, aby mohla na problém reagovat. Rovněž spotřebitelé si zaslouží znát, kde končí zisky ze zdražení másla. "Nechápu, proč obchodní řetězce na informaci o kontrole reagují tak negativně. Pokud mají ve věci ceny másla čisté svědomí, ať vyloží karty na stůl a nebrání se zveřejnění svých marží," uvedl premiér.

Sobotka také požádal ministra zemědělství, aby předložil 11. října na jednání vlády zprávu o aktuálním vývoji a celkové situaci na domácím trhu s mléčnými výrobky, zejména pokud jde o máslo.

Lidé víc kupují margaríny

Ceny másla jsou rekordně vysoké v celé Evropské unii. Potravináři mluví o vysokých maržích obchodníků, ti vinu svalují na vysoké nákupní ceny smetany. Češi začali v posledních týdnech více kupovat margaríny z rostlinných tuků nahrazujících máslo. Spotřeba másla klesla za posledních 12 měsíců o 16 procent, prodej margarínů se o devět procent zvýšil. Ukazují to data společnosti Nielsen.

Spotřeba másla v ČR podle údajů ČSÚ ale dlouhodobě stoupá. Předloni činila 5,5 kilogramu na osobu, meziročně šlo téměř o osmiprocentní navýšení. V roce 2007 snědl průměrný Čech 4,2 kilogramu másla.