Hlavní obsah
Foto: Profimedia.cz

Češi jedí víc než polovinu sýrů a másla z dovozu, varuje šéf potravinářské komory

Češi jedí více než polovinu sýrů, tvarohů a másel z dovozu. Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman to v pátek řekl na českobudějovickém agrosalonu Země živitelka a označil to za tragický fakt. Klesá i potravinová soběstačnost ČR u vepřového masa a mrkve.

Foto: Profimedia.cz
Češi jedí víc než polovinu sýrů a másla z dovozu, varuje šéf potravinářské komory

Mlékárenský dovoz do ČR činil loni 45,6 procenta, což je podle Tomana naprosto nezdravý průměr.

„Pokud se nechceme srovnávat se Slovenskem, kde je to 60 procent. Za standard je považováno do třetiny, jak je to v západoevropských státech. Tragický je fakt, že z dovozu konzumujeme 51 procent sýrů a tvarohů a 52,8 procenta másla. O výrazné roli řetězců, které k tomu přispívají, není třeba mluvit," řekl Toman na semináři o perspektivách českého potravinářství.

Ceny másla letos prudce rostou, průměrná cena za čtvrt kila podle čísel statistiků překonala 52 korun. [celá zpráva]

Máslo je nejdražší v historii nejen v Česku, ale i v mnoha zemích Evropy a světa, jak upozornila i Světová organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Roste i dovoz vepřového nebo cibule

Šéf potravinářské komory také upozornil, že se zvyšují dovozy vepřového masa, předloni bylo Česko u vepřového soběstačné ze 45,9 procenta. Rostou dovozy cibule i květáku, soběstačnost ČR u mrkve v roce 2015 činila 44,6 procenta.

„Česká jablka, cibule, švestky bychom na pultech hledali velmi obtížně, zase je to nahrazeno dovozem z Polska a Itálie," řekl Toman, který budoucnost potravinářství nevnímá optimisticky.

Podle něj je třeba vymezit se proti dovozům "potravin pochybné kvality". Připomněl rovněž, že v exportu se dosud nenašla odpovídající náhrada za výpadek vývozů do Ruska. Jako možná řešení situace navrhl Toman důslednou kontrolu dovozů, politickou podporu exportu, potřebu vymáhat dodržování zákona a to, aby stát podporoval české potravinářské výrobce a výrobky.

Anketa
Čemu dáváte přednost při výběru potravin?
Zemi původu
26.4 %
Kvalitě
64.5 %
Ceně
9.1 %
Celkem hlasovalo 988 čtenářů.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků